Edukacija Stožera zaštite i spašavanja i vatrogasaca

Objavljeno: 29.11.2014. 13:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Gornji Kneginec

U četvrtak, 27. studenog, u prostorijama Općine Gornji Kneginec održana je edukacija Stožera zaštite i spašavanja i Zapovjedništava vatrogasnih zajednica Općina Gornji Kneginec i Jalžabet.

U uvodnom dijelu nazočnima se obratio Robert Đuranec, zamjenik općinskog načelnika i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Općine Gornji Kneginec, a edukaciju je vodio Zdravko Vrbanić, pročelnik Područnog ureda DUSZ Varaždin. U prvom dijelu programa osposobljavanja analizirali su se strateški dokumenti Općina Gornji Kneginec i Jalžabet koji su vezani uz Plan zaštite i spašavanja općina.

U interaktivnoj komunikaciji davale su se primjedbe i prijedlozi na poboljšanju istih dokumenata, s obzirom na klimatske promjene koje uzrokuju elementarne nepogode velikih razmjera, sa ljudskim žrtvama te materijalnim i kulturnim dobrima.

U drugom dijelu osposobljavanja Stožeri zaštite i spašavanja te Zapovjedništva vatrogasnih zajednica u zasebnim prostorima odradili su simulacijsku vježbu „Potres – Gornji Kneginec 2014" koja se sastojala od sedamnaest zadataka. Cilj ove vježbe bio je da članovi stožera steknu znanje o upravljanju operativnim snagama stožera i donošenju odluka uz dozu pritiska postavljenih zadataka, koji svakih nekoliko minuta pristižu sa terena pogođenim elementarnom nepogodom.

Nakon simulacijske vježbe analizirani su rezultati uz konstataciju da vježbe treba odraditi više puta na godinu sa različitim temama elementarnih nepogoda.

Komentari