Pri usponu na vrh Jof di Montasio u zapadnim Julijskim Alpama u Italiji poginuo je pročelnik varaždinske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Emil Gluhak (53).

Pri usponu na 2753 metra visok vrh Jof di Montasio došlo je do nesreće. Kako je izvjestio GSS na svojim internet stranicama, prilikom uspona po smjeru Via di Dogna, odlomio se kamen te je Gluhak pao 300 metara u dolinu. 

Sa njim je u stijeni penjao i još jedan alpinist iz Varaždina koji je vidio pad našeg alpiniste i obavjestio HGSS, nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih spasioca pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanski spasioci su vrlo brzo pokrenuli helikoptersku akciju, no na žalost Gluhak nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljvosti stijene i odrona uporišta. 

Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije. 

Uspon (smjer Via di Dogna) je ocjenjen ocjenom II-III teškoće, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara).

Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom.

 

Komentari

10.09.2012. 12:22h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Facebook