Evo detalja

Foto - 12 škola u Varaždinskoj županiji dobiva fotonaponske elektrane

Objavljeno: 13.06.2023. 10:03

Zadnja izmjena: 13.06.2023. 10:18

Foto: Florijan Barešić

Danas je u Županijskoj palači održana uvodna konferencija projekta "Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova varaždinske županije za proizvodnju solarne energije".  U sklopu ovog projekta će na 12 škola u Varaždinskoj županiji biti instalirane fotonaposnke elektrane.   

Riječ je o osnovnim školama; OŠ Klenovnik, OŠ Maruševec, OŠ Ivanec, OŠ Ludbreg, OŠ Petrijanec, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Trnovec, OŠ Vinica i OŠ Sračinec te srednje škole; Elektrostrojarska škola, Gospodarska škola i Strojarska i prometna škola na kojima će fotonaposnke elektrane biti instalirane. Ovaj projekt je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 351.226,25 eura.

- Ne samo da je to jedan projekt koji će nam smanjiti troškove energenata, nego će uvesti i jednu novu dimenziju u obrazovni sustav, jer ne samo da ćemo na krovovima imati elektrane, nego će to ujedno biti jedna poruka našim učenicima koliko su važne obnovljive energije kao i projekt zaštite okoliša - rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos naglasio je važnost ovog projekta za školstvo u Varaždinskoj županiji.

- Moram zahvaliti Varaždinskoj županiji što razvija jedan sustav "Digitalno i zeleno" i mislim da je to jedan korak više u ovoj jako dobroj priči. Elektrostrojarska škola će nadograditi svoju solarnu centralu, čime ćemo uštedjeti na električnoj energiji te ćemo to ujedno koristiti u edukativne svrhe. Mogu samo reći da sam sretan i zadovoljan što živimo u Varaždinskoj županiji i što smo u ovom sustavu koji razmišlja digitalno, zeleno i pametno - rekao je Kos.

Komentari