predivni prizori

Foto - Ponovno smo posjetili Ravnu Goru, pogledajte kakav se pogled pruža s vrha

Objavljeno: 28.05.2023. 10:34

Zadnja izmjena: 28.05.2023. 10:34

Foto: Boris Matijašec

Nakon što se se zimus popeli na Ravnu goru, koja se dijelom nalazi na području Općine Bednja a dijelom na području Grada Lepoglave, jučer popodne ponovno smo posjetili mnogima dragu destinaciju za šetnju.

Podsjetimo, gora se uzdiže na 686 metara nadmorske visine i smatra se posljednjim ogrankom Južnih Alpa. Ravna gora je sjajno odredište za paraglajding, brdski biciklizam, šetnje, lov, sakupljanje gljiva. Sve posjetitelje očekuju i dva planinarska doma: Planinarska kuća "Pusti duh"  koja datira još iz 17. stoljeća, kao i Filićev dom koji je ujedno sjedište Planinarskog društva Ravna Gora. Divljenje izazivaju Velike pećine, odnosno strmne stijene visoke do čak 80 metara, kapelica Sveta tri Kralja izgrađena 1619. i još mnogo toga. Može se doći i automobilom makadamskim cestama iz Kamenice ili Višnjice. Tu je još i razgledna piramida - jedino s nje otvoren je vidik, a posebno dojmljiv je prema dvorcu Trakošćan.

Podsjetimo, kako je i na nedavnoj svečanoj sjednici Općine Bednja načelnik Damir Poljak najavio, Ravna gora bi se trebala žičarom povezati Ravnu goru s Trakošćanom, a vožnja bi trajala oko pet minuta. Žičara dužine otprilike 3.100 metara krenula bi s parcele iza hotela Trakošćan sve do Ravne Gore, odnosno cilj bi bio između crkvice Tri kralja i planinarskog doma Pusti duh.

Komentari