'in situ' metoda

Foto - Prvi put u Varaždinskoj županiji obnovljeni poljski putevi novom metodom, evo gdje

Objavljeno: 20.05.2022. 11:53

Zadnja izmjena: 20.05.2022. 11:53

Na području općine Petrijanec obnovljene su nerazvrstane cesta odnosno poljski put i to metodom hladne reciklaže "in situ",  a radove je obišao načelnik Željko Posavec s predstavnikom izvođača radova PZC Varaždin Mariom Vdovićem.

Kako je objasnio načelnik Posavec, riječ je o prečnim poljskim putevima koji vode na most preko kanala koji su najprometniji za poljoprivrednike. Vrijednost radova iznosi 623,9 tisuća kuna, a radove prema natječaju i Zakonu o javnoj nabavi provodi tvrtka PZC i to metodom hladne reciklaže. Dodao je kako će Općina projekt prijaviti na Javni natječaj kojeg je u raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Radi se o tome da se iskop tampona koji smo imali do sada na poljskom putu reciklira bez zagrijavanja i dodaje se cementno vapno tako da imamo gore tvrdu podlogu koja je statički spremna za čak i mogućnost asfaltiranje u roku od dvije do tri godine. Jako je bitno da na poljskim putevima, pogotovo ovim koji su izrazito prometni imamo tvrdu podlogu iz jednostavnog razloga, jer se na velikim traktorima događaju okretni momenti te nam nastaju rupe prilikom izlaska iz parcela - pojasnio je Posavec.

Nešto više o samoj tehnici izvođenja radova rekao je Mario Vdović, član Uprave PZC. - Općina Petrijanec je prva općina na području Varaždinske županije koja je prepoznala prednosti te tehnologije. Kvaliteta radova je bolja, otpada nema, a vijek trajanja same konstrukcije je duži i uz jednu optimalnu i prihvatljiviju cijenu od tradicionalnog načina izvođenja navedenih radova - dodao je Vdović.

Komentari