evo detalja

Foto - U LORI centru u Ludbregu održano predavanje o prvom hrvatskom satelitu

Objavljeno: 08.04.2024. 08:31

Zadnja izmjena: 08.04.2024. 08:31

U Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI u Ludbregu održano je predavanje o prvoj ‘hrvatskoj kocki’ CroCube-u organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg i Radio klub Ludbreg.

Tema predavanja bila je lansiranje prvog hrvatskog nanosatelita koji će biti lansiran u orbitu iz Kalifornije. Glavni predavač, ujedno i začetnik projekta prvog hrvatskog satelita bio je magistar znanosti Željko Ulip koji sa svojim timom već duže vremena radi na ovom izuzetno važnom projektu. 

– Lansiranje objekta u svemir planirano je u drugoj polovici lipnja, a odvijati će se na Falcon 9 raketi američke tvrtke Space X Elona Muska na misiji Transporter 11. Projekt izrade, programiranja i lansiranja u orbitu prvog hrvatskog nanosatelita pokrenuli su tvrtka ‘Spacemanic’ iz Slovačke i ‘Društvo za edukaciju van okvira’ skraćenog naziva ‘Društvo EVO’. U nastajanju CroCube-a korišteno je hrvatsko znanje i iskustvo koje uključuje i kompletnu dokumentaciju s tehničkim podacima tzv. Know-how kao i napredne tehnologije – rekao je između ostalog Željko Ulip.

CroCube. ‘Hrvatska kocka’ veličine je 10x10x10 cm, a teška 1 kilogram. Letjet će na visini od 550 kilometara, dakle u polarnoj orbiti, i biti dostupan za komunikaciju svima. Satelit krug oko Zemlje napravi za 95 minuta, za komunikaciju je dostupan 8 do 9 minuta dnevno, a opremljen je i mini kamerom. Radni vijek satelita je dvije do tri godine, a prilikom povratka na Zemlju će potpuno izgorjeti. 

Komentari