prepoznatljivi izvan granica

FOTO 'Varaždinsko zelje' postalo je zaštićeno na europskom nivou, a tim povodom održat će se svečanost

Objavljeno: 16.03.2018. 08:27

Zadnja izmjena: 16.03.2018. 08:36

U Vidovcu će se u ponedjeljak, 19. ožujka, održati svečanost povodom priznanja i upisa 'Varaždinskog zelja' u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na nivou Europske unije te povodom 20 godina djelovanja i rada Udruge proizvođača povrća i voća 'Zeljari'.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio je da je samo osam proizvoda u Hrvatskoj zaštićeno na europskoj razini, a jedan od njih je upravo Varaždinsko zelje.

– Udruga 'Zeljari' pokrenula je taj proces zaštite prvo na hrvatskom nivou, a prošle godine uspjeli smo se izboriti da Varaždinsko zelje bude zaštićeno na nivou Europske unije. Postoje zapisi da se u 18. stoljeću u Vidovcu sadilo zelje, stoga je zelje identitet našeg kraja, a naša općina u grbu ima glavicu zelja. Vidovec je izrastao na zelju i ono je bitno za gospodarski rast i razvoj poljoprivrede. Također, kroz našu najveću, međunarodnu manifestaciju Zeljarijadu, gdje radimo najveću sarmu na svijetu,  promoviramo kulturu i tradiciju – rekao je Hranić 

Predsjednik Udruge 'Zeljari' Zlatko Zagorec istaknuo je da zaštita Varaždinskog zelja na europskoj razini puno znači za vidovečki kraj u ekonomskom smislu, ali i tradicijski.

– Uspjeli smo zaštititi žuljeve naših djedova i prabaka, današnje generacije, a nadam se i budućih. Vidovec i Varaždinska županija su bazen od sjemena do finalnog proizvoda. To je rijetkost i zato se dičimo najvišom razinom zaštite, oznakom izvornosti – kazao je Zagorec 

 

Komentari