OKUPLJANJE STRUČNJAKA

Foto - Županija s partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na poplave, potrese i druge katastrofe

Objavljeno: 24.02.2023. 11:54

Zadnja izmjena: 24.02.2023. 11:54

Varaždinska županija bila je organizator međunarodne konferencije i seminara za prijenos znanja u okviru INTERREG projekta „TransCPEarlyWarning“, a konferencija je okupila i eminentne stručnjake iz područja civilne zaštite i sigurnosti.

Glavna zadaća projekta je unaprijediti sustave civilne zaštite u zemljama Jadransko - jonske regije, koje su izložene sličnim rizicima, a to su  Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, na način da se umreže i usklade procesi prijenosa podataka u sustavima za rano upozoravanje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Kako bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvijena je testna platforma za rano upozoravanje koja uključuje izradu stratešskog i akcijskog plana. Sve prisutne predavače i sudionike međunardone konferencija pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zvaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić. Također održale su se i predavanja tručnjaka iz  RACVIAC-a, DHMZ-a, Hrvatskih voda, Glavnog centra obrane od poplava i HEP proizvodnje. 

Komentari