ZDRAVI TJEDAN

FOTO Vrijedni mali kuhari i majstori VI. osnovne škole pokazali svoja umijeća - evo imena najboljih

Objavljeno: 01.03.2018. 11:32

Zadnja izmjena: 01.03.2018. 11:35

Već 6. godinu za redom provodi se projekt „Zdravi tjedan“ kojem je namjera potaknuti učenike na samostalnu pripravu zdravih obroka te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Kao i svake godine, projekt ima određenu temu, a ove godine to su juhe i tijesta. Projekt je i natjecateljskoga karaktera jer se svakodnevno biraju pobjednici pojedinih razrednih odjela u razrednoj i predmetnoj nastavi, a zadnji dan održava se veliko finale.

Učenici razredne nastave birali su po četiri kuhara koja će predstavljati njihov razred, a zadatak je bio napraviti brzu, jednostavnu i zdravu pizzu. No, kako bi to bilo moguće, učenici su imali na izbor veliki broj namirnica poput sira, šunke, salame, kukuruza, maslina, gljiva, mrkve, tikvice, cvjetače, brokule, paprike, rajčice i brojnih začina. 

Također, nimalo jednostavan zadatak nisu imali ni mali majstori koji su se natjecali u različitim kućanskim poslovima kao što je što točnije i urednije zašiti gumb, obrisati mrvice sa stola, pomesti pod, zabiti čavao te oprati i obrisati suđe. 

Učenici predmetne nastave pripremali su složenija jela kao što su žganci sa špekom i vrhnjem te palačinke, a učenici šestih i sedmih razreda pripremali su tjesteninu u bijelom umaku i palačinke dok su se osmaši okušali u tjestenini s umakom od mljevenoga mesa i rajčice uz palačinke kao neizostavan desert.

Kako bi učenici stekli što više znanja o važnosti zdrave prehrane, organizirano je i predavanje Deana Šalamona, nutricionista zaposlenoga u Općoj bolnici Varaždin, a predavanje je bilo posvećeno pravilnoj i zdravoj prehrani, poremećajima prehrane te bolestima koje ista uzrokuje.

Na kraju uzbudljivoga i poučnoga tjedna održano je finale u kojem su učenici koji su ga izborili ponovili svoj pobjednički jelovnik, a najuspješniji su bili kuhari 2.a razreda: Zrinka Hranjec, Katarina Kajić, Niko Odrljin, Elena Ciglar te 5.c Helena Kučej, Leona Dimovski, Niko Krečak i Tin Kocijan. Vrijedni majstori pripremali su se za finale vježbajući kod kuće i odrađujući brojne kućanske poslove u kojima su najuspješniji bili učenici 4.c razreda: Matija Trojko i Leda Kuščer te 6.b: Lana Đipalo i Alen Ozimec.

Komentari