Kod spomen-obilježja

Foto - Župani u Jarmini odali počast poginulim pripradnicima Specijalne jedinice PU varaždinske 'Roda'

Objavljeno: 09.11.2023. 13:29

Zadnja izmjena: 09.11.2023. 13:29

Foto: Varaždinska županija

Kod spomen-obilježja na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu položeni su vijenci i upaljene svijeće za pripradnike Specijalne jedinice policije PU varaždinske 'Roda' koji su svoje živote izgubili u akciji 'Vihor'. 

Počast proginulima odali su između ostalih župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, međimurski župan Matija Posavec, načelnik Općine Jarmina Goran Ileković te načelnik Općine Vinica Branimir Štimec. U pokušaju proboja preko tada okupiranog Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, 9. studenog 1991. poginuli su pripadnici Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos i Željko Pongrac, dok je Vlado Štampar nestao, Slavko Štrlek ranjen i zarobljen, a još 28 pripadnika u pokušaju proboja je ranjeno. Varaždinski župan Anđelko Stričak je tom prilikom istaknuo kako su prošle već 32 godine od ove bitke, ali se hrabrost i domoljublje naših branitelja ne zaboravlja.

- Uvijek kažem kako svaka ratna postrojba kad-tad ima svoju bitku svih bitaka, a 'Rode' su ju imale tada 9. studenog 1991. u Karadžićevu kod pokušaja proboja prema Vukovaru. Pripadnici SJP 'Roda' tijekom cijelog Domovinskog rata istaknuli su se iznimnom hrabrošću i požrtvovnošću – rekao je župan Stričak.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je kako su upravo branitelji velika poveznica između dviju županija.

- Poveznice između Varaždinaca, Vukovaraca i svih Slavonaca su duboke, vežu nas još od Domovinskog rata kada su Varaždinci bili jedna velika snaga koja je branila Vukovarsko-srijemsku županiju i podnijeli su veliku žrtvu - rekao je Dekanić.

Komentari