Grad Lepoglava financira rad logopeda u osnovnim školama

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 21.02.2015. 10:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/Lepoglava logoped

Grad Lepoglava nastavlja s provođenjem mjera aktivne socijalne politike u okviru kojih proračunskim sredstvima financira rad logopeda u sve tri osnovne škole s gradskog područja...

Projekt logopedskog savjetovališta u Lepoglavi pokrenut je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec, naglasio je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

- Posljednjih sedam godina škole na gradskom području nikako nisu mogle dobiti logopeda od nadležnog ministarstva, a broj djece kojima je potreban logopedski tretman u stalnom je porastu. Umjesto da kukamo, krenuli smo u aktivno rješavanje ovog problema - pojasnio je Kovač.

Na taj su korak gradsku vlast potaknuli i zahtjevi roditelja. Naime, roditelji su isticali brojne problema korištenja logopedske terapije - duge liste čekanja u Varaždinu, nemogućnost dobivanja logopedske terapije na području prebivališta djeteta, financijski izdaci odlaska na logopedsku terapiju u udaljena mjesta te nemogućnost izostajanja s posla radi pratnje djeteta.

Logopedske terapije u školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici, zahvaljujući ovom projektu, provodi logopedica Sanja Očuršćak – Žuliček iz Lepoglave.

- Posebno mi je drago da je logopedica naša Lepoglavčanka. Pametni, stručni i mladi ljudi koji ostaju živjeti i raditi u Lepoglavi nešto je na čemu se nastoji graditi naša Lepoglava. Sanja nam provodi ovaj projekt u koji je uključeno čak 68 učenika sa šireg gradskog područja. Vjerujem da smo i ovim projektom pokazali kako nam je briga za građane, posebno one kojima je potrebna stvarna pomoć, visoko na listi prioriteta – rekao je Kovač.

Osnovni cilj projekta je izjednačavanje mogućnosti djece s teškoćama govorno - jezične komunikacije u pristupu i sustavu, odgoju i obrazovanju s ostalom djecom.

- Do sad smo već osigurali radni prostor za logopeda kao i početno postavljanje dijagnoza od istog koji je već u radnom odnosu i radi na sve tri škole. Rad logopeda u lokalnoj zajednici, koji je dostupan svakom djetetu, značajno doprinosi zajednici budući da pruža uslugu svoj djeci s područja grada u njihovom mjestu stanovanja – zaključio je Kovač, dodajući da se nakon što je projekt zaživio radi na njegovoj održivosti.

- Djeci je lakše na tretman ići u svom mjestu odnosno u školi koju pohađaju. Budući da su tretmani u poslijepodnevnim satima mogu se i odmoriti nakon nastave doći odmoreni i koncentrirani što nisu mogli putujući do logopeda u Varaždin. Na putovanju su gubili i vrijeme za učenje – pojasnila je logopedica Sanja Očuršćak - Žuliček dodajući da je jedini problem što zbog velikog broja djece koja dolaze na tretmane oni ne mogu biti češći.

- Trebalo bi i intervenirati i ranije, još u vrtićkoj dobi jer djeca kreću u školu s poteškoćama što im otežava proces učenja i savladavanja gradiva koje u svakom razredu postaje sve teže – istaknula je logopedica Očuršćak - Žuliček.
{gallery}Lepoglava logoped{/gallery}

Komentari