dodjeljene nagrade

Grad Prelog primio priznanje za sudjelovanje u projektu "Gradovi za jednakost"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.10.2019. 09:02

Zadnja izmjena: 24.10.2019. 09:11

Grad Prelog primio je, u utorak priznanje za sudjelovanje u projektu "Gradovi za jednakost". Svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su, ispred Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek te pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Miljenka Radović.

Grad Prelog našao se među 14 gradova koji su sudjelovali u završnoj fazi ovog projekta, dok su u prvom krugu za projekt bila prijavljena 52 grada. U okviru završnog događaja kojeg provodi Hrvatski pravni centar u suradnji s Udrugom gradova, nagrade su dodjeljene u Maloj vijećnici Hrvatskog Sabora, gradovima koji su pokazali volju i znanje da svojim građanima, neovisno o njihovim osobinama, imovinskom statusu ili porijeklu omoguće jednako ostvarivanje njihovih prava i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici. 

Nagrade su dodijeljene u kategorijama velikih i malih gradova čime se dodatno vodilo računa o različitim lokalnim okolnostima i kapacitetima gradova te se pokazalo da financijska sposobnost, iako bitna, nije presudna u naporima da se građanima omoguće kvalitetne, ravnopravne i učinkovite usluge i javne politike. Dobitnici nagrada za 2019. godinu su u kategoriji velikih gradova: Grad Zagreb, za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti, Grad Rijeka, za drugu najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti te Grad Pazin za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti. U kategoriji malih gradova nagrađeni su Grad Zabok za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti, Grad Labin, za drugu najbolje ocijenjenu praksu te gradovi Lepoglava i Petrinja za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti. Za osobito istaknutu praksu u području jednakosti nagrade su primili Grad Rijeka, za program uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja te Grad Pazin, za program aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna – „Pazi(n), proračun!“. 

 

Komentari