Grad Varaždin: Ne, gospodine Ratković, ne fućka nam se za građane

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.06.2014. 15:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Iz Grada Varaždina primili smo reagiranje na kolumnu umirovljenog varaždinskog novinara Borisa Ratkovića, objavljenu u Tjedniku eVaraždin i portalu eVaraždin.hr.

>> Volim Varaždin: Fućka im se za kritike građana

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U tjedniku eVaraždin od 6. lipnja i na portalu eVaraždin 11. lipnja objavljen je komentar Borisa Ratkovića pod naslovom "Volim Varaždin: fućka im se na kritike građana".

Jako nam je žao da gospodin Ratković već u prvom odjeljku svoga teksta konstatira: "Varaždinska gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Habušom ne brine za gradsku imovinu, pušta da propada, a za kritike građana im se fućka." Žao stoga što bi, kao dugogodišnji varaždinski novinar, a danas vrlo aktivan na društvenim mrežama, trebao malo više, preciznije i točnije baratati ne samo činjenicama već i o tome što je u nadležnosti Grada, a na što Grad ne može imati utjecaja.

Gospodin Ratković u svojoj kolumni nabraja gradskoj vlasti brojne grijehe, za koje nije i ne može biti kriva. Što se Aquacitya tiče, olako se zaboravlja da je ovu gradsku vlast dočekao ukupno iskazani gubitak Aquacitya od oko 4 milijuna kuna i 25 ovrha i sudskih postupaka te kazneni postupak protiv bivšeg direktora Aquacitya i Parkova. Grad Varaždin u ime Aquacitya tijekom 2012. godine platio vjerovnicima koji su pokrenuli ovršne postupke ukupan iznos od 278.765,08 kn dok je tijekom 2013. godine po istom osnovu u ime Aquacitya s vjerovnicima postigao nagodbe o obročnim otplatama dugova u ukupnom iznosu od 383.776,75 kn koje se isplaćuju prema ugovorenim terminima. Prošle je godine u prostorima restorana otvoren beach bar koji je radio tijekom ljeta.

Nadalje, gotovo polovica površine Aquacitya (2.336 m2) je u zakupu tvrtke Inventor d.o.o. koja brine o održavanju. Za drugi dio od oko 3000 m2 upravo je završen javni natječaj za zakup poslovnog prostora (restoran, parkiralište, sportski tereni i zemljište), a ugovor će biti sklopljen ovih dana.

Iako smo, kao građani, korisnici bankomata, Grad nažalost nije zadužen za postavljanje nadstrešnica iznad njih. Ne fućka nam se, nego su njihovi vlasnici banke koje bankomate postavljaju u privatnim ili prostorima u vlasništvu države, pa predlažemo da hvalevrijednu inicijativu o postavljanju nadstrešnica autor kolumne uputi direktno bankama.

Isti je slučaj i s plaćanjem računa Termoplina i Varkoma. Premda se, baš kao i računi Čistoće, mogu platiti putem internet bankarstva, za nemogućnost plaćanja karticama na njihovim šalterima nije kriv Grad Varaždin, budući da je riječ o samostalnim trgovačkim društvima.

I na kraju, smeta nas i tvrdnja da "do sada nema reakcija ni na žalopojke invalida da na gradskim parkiralištima označenim za njihova vozila parkiraju vozači koji nisu invalidi, ali imaju invalidske oznake na autu." Kako to, gospodine Ratković, kad su prometni redari, prema svojim ovlaštenjima, do 31. svibnja ove godine zbog nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila intervenirali 775 puta, a na temelju tih kazni naplaćeno je 76.700,00 kn.

Slažemo se u jednom s vama: uvijek se može i treba bolje, no niti jedan zakon niti jedna služba ne može utjecati na ljudsku savjest – bilo da parkiraju na mjestima za invalide iako to nisu, bilo da voze vozila invalidnih osoba, iako to nisu, i parkiraju ih na mjestima koja za to nisu predviđena.

Ne, gospodine Ratković, ne fućka nam se za građane, a krive informacije – zlonamjerne ili ne - idu na dušu vašoj profesiji."

Reagiranje je potpisao gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

Komentari