Grane bednjanskih lipa starih 252. godine morat će se reducirati

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 12.08.2015. 19:41

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Općina Bednja

Prastarim lipama ispred župnog dvora u Bednji, pod kojima su generacije i generacije mještana za ljetne žege tražile hlada i koje se, zbog svoje dugovječnosti, smatraju svojevrsnim zaštitnim znakom ovoga mjesta, zub vremena ozbiljno je zaprijetio. Pokazuje to i podatak da se jedna od dviju lipa nedavno „prepolovila“, odnosno, odlomila se jedna od većih donjih grana i sreća je što pritom nitko nije stradao.

Budući da su odmah krenule špekulacije o tome da se to dogodilo zbog izostanka stručne brige o stablima koja su inače zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode i svrstana u kategoriju spomenika parkovne arhitekture, vjerodostojnu informaciju potražili smo u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima Varaždinske županije.

-Vlasnik svakog zaštićenog područja, pa tako i vlasnik zemljišta na kojem se nalaze zaštićene lipe u Bednji (župa Bednja), dužan je održavati zaštićeni dio prirode u skladu s odredbama spomenutog Zakona. Poznato je da se Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u skladu sa svojim financijskim mogućnostima redovito uključivala u aktivnosti njege zaštićenih lipa u Bednji. Po preporuci stručnih osoba s iskustvom u njezi starih stabala (iz poduzeća Horting, Sisak) lipe su u više navrata sanirane uklanjanjem grmova imele te orezivanjem suhih i polomljenih grana, kao i štrljaka odlomljenih ili nepravilno orezanih grana. Sanacija je provedena 2005., 2009. te krajem 2013. godine, kada je izvedeno osiguranje krošnje najveće lipe primjenom fleksibilnog sustava, odnosno, uporabom elastičnih COBRA užadi od propilena. Njihova je svrha sprečavanje izlomljavanja i padanja dijelova krošnje te održavanje većih i širih krošnji uz njihovu sigurnost za promet – poručuju iz Javne ustanove.

Zaštićene lipe su predstavnici javne ustanove obišli u utorak, 4. kolovoza, sa stručnjacima iz poduzeća Horting iz Siska te utvrdili da je na većoj lipi došlo do puknuća jedne veće donje suhe grane. Na većoj lipi je primijećeno i izraženije sušenje vršnih dijelova krošnje, zbog čega je preporučena redukcija krošnje za jednu trećinu visine. Radi se o financijski zahtjevnoj sanaciji, čija se realizacija planira već idućih dana.

-Iako je vlasnik dužan održavati zaštićeni dio prirode u svojem vlasništvu, JU će se u skladu s trenutačnim financijskim mogućnostima i ovoga puta uključiti u aktivnosti sanacije zaštićenih lipa. Također je kontaktirana i Općina Bednja, koja je, uvažavajući vrijednost zaštićenih lipa, također obećala uključiti se u provedbu zahvata sanacije, u skladu sa svojim novčanim mogućnostima – ističe se u informaciji JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Dodajmo ovome da bednjanske lipe potječu iz 1763. godine. Svim župljanima upućen je apel da se, zbog ugrožene sigurnosti, ne zadržavaju ispod lipa i da pod njima ne parkiraju svoja vozila.

Izvor: Bednja.hr

Komentari