Harmonikaški orkestar iz Ormoža gostuje u varaždinskom HNK

Piše: eVz

Objavljeno: 23.11.2012. 14:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, u subotu 1. prosinca u 18 sati gostuje Harmonikaški orkestar Glazbene škole Ormož.

Mjesto Ormož u Sloveniji od druge polovice 20. stoljeća njeguje tradiciju sviranja harmonike. Harmonikaški orkestar Glasbene Škole Ormož tako djeluje u sklopu Glasbene Škole od njenog osnutka 1959 godine.

U današnjem sastavu koji broji 25 članova i članica djeluje od 2007. godine. Pod vodstvom dirigentice prof. Darinke Vidović, okupljaju se zaljubljenici u harmoniku i orkestralno muziciranje.

Orkestar se sastoji od sadašnjih polaznika glazbene škole, studenata, bivših učenika, profesora škole i pokojeg gostujućeg glazbenika. Flauta, klavir, diatonična harmonika i udaraljke upotpunjuju orkestar i sastavni su dio istog. Njihov repertoar obuhvaća balade, rock, zabavnu glazbu, originalne skladbe za orkestar, ponešto za svačiji ukus.

Harmonikaški je orkestar u svom bogatom radu obilježio brojne nastupe na raznim manifestacijama, dobrotvornim i kulturnim priredbama, natjecanjima, revijama, samostalnim nastupima.

Od važnijih nastupa možemo izdvojiti međunarodno natjecanje „Bela pl. Panthy“ u Slavonskom Brodu 2010. i 2011. godine gdje je orkestar osvojio 3. odnosno 2. nagradu stručnog žirija. Svake godine orkestar je domaćin „Susret 5 orkestara regije“.

Orkestar također sudjeluju na bienalnim koncertima u Jasenicama, te postiže zapažen uspjeh. Mjesta su to druženja, stjecanja prijateljstva i razmjena iskustava.

Svojim najvećim uspjehom orkestar ističe tradicionalni Božićni koncert koji ovog Božića organiziraju po šesti puta. I ove godine pripremaju bogat program, te marljivo vježbaju i pripremaju nastup. Prepuna dvorana sa gromoglasnim aplauzom na završetku poticaj je koji orkestaru daje snagu i motiv da iz godine u godinu svojoj vjernoj publici pružaju još bolje izvedbe i raskošniji program.

Komentari