HDZ: JPP se forsira kako bi Štromar i Habuš mogli rezati vrpce pred izbore

Objavljeno: 17.03.2014. 10:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Sandra Županić

Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije danas je održala konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o gradnji škola po modelu javno-privatnog partnerstva te poslovanju Aquatehnike.

U HDZ-i ističu da je bivši načelnik Općine Martijanec, Golubić, dokazao da je gradnja putem JPP-a napumpala cijene, odnosno klasičnim modelom gradnje OŠ Martijanec bi prema njegovim izračunima iz 2009. stajala 13,7 milijuna kuna. A prema aktualnoj vlasti klasičnim modelom ova škola će stajati 21,2 milijuna kuna.

- Štetnost modela JPP-a vidi se već iz usporedbe koliko je Grad Varaždin potrošilo na gradnju stanova u Hrašćici. Tamo je za cijelu zgradu koja ima 28 stanova potrošeno 9,9 milijuna kuna, a dogradnja V. i VI. osnovne škole porezne će obveznike stajati 182,1 milijun kuna. To je 18 puta više! Za taj iznos Grad Varaždin mogao bi izgraditi 18 zgrada, odnosno 512 stanova, za mlade obitelji - rekao je danas Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a.

HDZ smatra da se dogradnja škola može financirati iz fondova EU, te je dodano da ova stranka smatra da se JPP forsira iz dva razloga.

- Kad bi se škole gradile putem EU fondova tada župan Štromar i gradonačelnik Habuš, obojica iz HNS-a, ne bi mogli iduće godine uoči parlamentarnih izbora rezati vrpce, već godinu, dvije kasnije. Drugi razlog je što pojedine tvrtke koje su uključene u JPP ne bi davale HNS-u donacije po 200 000 kuna - kazao je Stričak.

HDZ-ovci si rekli da će biti zanimljivo na Gradskom vijeću u srijede vidjeti tko će dignuti ruku za JPP, a posebno ih zanima kako će glasati Laburist Kolarić koji je ovaj model nazivao javno-privatnom pljačkom.

U slučaju da JPP prođe HDZ najavljuje da će inicirati raspisivanje referenduma o ovoj tematici koji bi se mogao održati isti dan kad i izbori za EU parlament pa dodatnih troškova ne bi bilo.

Također, HDZ smatra da su po uzoru na Varaždin i gradske komunalne tvrtke pred rasulom, a najuočljivija je Aquatehnika koja je nakon niza godina poslovanja s uspješnim rezultatima došla na koljena i upitne su isplate plaća.

- Najodgovornijim za to smatramo gradonačelnika i Nadzorni odbor kojeg čine ljudi koji samo dižu ruke da bi sebi prihodovali 2000 ili 3000 kuna. HDZ je tijekom prošle godine tražio nadzor poslovanja svih gradskih tvrtki kćeri, ali za sada bez uspjeha. Državna revizija opet ne poduzima ništa - istaknuo je Stričak.

Komentari