HDZ: Nećemo dopustiti da Varaždinci opet plaćaju zbrinjavanje otpada

Objavljeno: 13.02.2014. 12:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

Gradska organizacija HDZ-a Grada Varaždina danas je održala konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o zbrinjavanju baliranog otpada u Brezju.

HDZ i njegov predsjednik Marijan Kovačić podržavaju raspisivanje javnog natječaja za zbrinjavanje varaždinskog otpada, ali protiv toga su da se troškovi toga "prelome" preko leđa građana.

- Nećemo dozvoliti da građani ponovo plaćaju zbrinjavanje baliranog otpada. Građani su sve godine plaćali i stavku zbrinjavanja otpada, a ta je sredstva tvrtka Varkom trebao stavljati na poseban žiro račun. Prema nekim procjenama troškovi konačnog zbrinjavanja bit će oko 123 milijuna kuna, a kako bi Fond za zaštitu okoliša trebao platiti 40 posto troškova, Grad Varaždin bi platio 74 milijuna kuna - rekao je Kovačić.

HDZ je podsjetio da od 137 000 tona otpada u Brezju dio otpada i na četiri općine koje su tamo također odlagale svoje smeće, odnosno oko 20 000 tona. Također, kažu da je odloženo i 35 000 tona industrijskog otpada koje je Varkom prikupio i naplatio od pravnih osoba.

- Prema nekim saznanjima Varkom veliki dio sredstava za zbrinjavanje otpada ima na računu. Ali kupovali su se strojevi i gradile zgrade, a što, na kraju bi građani trebali ponovo platiti. Na računima mora biti više nego što gradonačelnik kaže. Oni su sredstva prikupljali za zbrinjavanje i oni trebaju platiti - objasnio je Kovačić.

Komentari