Hipokrat: Devetero osumnjičenih u pritvoru, sumnjiči se čak 76 osoba

Objavljeno: 13.11.2012. 14:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv kompanije Farmal, 76 zaposlenika i stručnih suradnika te tvrtke, liječnika i ljekarnika zbog sumnje da su se udružili zbog primanja i davanja mita,zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su se predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi, financijska direktorica te dva regionalna direktora tvrtke dogovorili da će u ime Farmala kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od 5 do 10 posto od vrijednosti Farmalovih lijekova koje ti liječnici propišu.

Sumnja se da je na taj način tvrtka „operirala“ u protekle tri godine, odnosno od 2009. godine do jučer, kad su spomenuti osumnjičenici razotkriveni u USKOK-ovoj akciji Hipokrat.

Dedi i njegovi direktori, u cilju realizacije navedenog „projekta“, angažirali su 22 osumnjičena zaposlenika i stručne suradnike Farmala koji su kontinuirano, u skladu s njihovim uputama, 49 osumnjičenih liječnika i jednoj ljekarnici davali novac, bonove za kupovinu u trgovačkim lancima te plaćali putovanja kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz ponude Farmala, a ljekarnici kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetoro osumnjičenika.

Nastavlja se provođenje izvida i dokaznih radnji radi utvrđivanja kaznene odgovornosti drugih fizičkih i pravnih osoba.

Komentari