Hranić izabran za potpredsjednika ENVE povjerenstva u Odboru regija EU

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.02.2014. 19:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Na sjednici ENVE povjerenstva Odbora regija Europske unije koja se je održala 12. veljače u Bruxellesu, Bruno Hranić načelnik Općine Vidovec iz Varaždinske županije izabran je za 2. potpredsjednika povjerenstva.

Hranić je još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju sudjelovao u radu Odbora regija kao član-promatrač hrvatske delegacije, a ulaskom Hrvatske u EU postao je punopravan član odbora. Pripada grupaciji Europske pučke stranke u Odboru regija.

Posebni naglasak u svom radu u odboru Hranić je stavio na područje zaštite okoliša, klimatskih promjena i energije, a ovim izborom omogućiti će mu se da inicira teme iz ovog područja pripremajući sjednice povjerenstva.

Treba reći da je Hranić jedini član hrvatske delegacije u Odboru regija, koja broji devet članova, izabran na dužnosničko mjesto u tom tijelu Europske unije.

Bruno Hranić ujedno je i član je Foruma za zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

ENVE povjerenstvo je jedno od šest povjerenstava koje djeluje u sastavu Odboru regija.

Odbor regija (Committee of the Regions - CoR) osnovan je Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine kao tijelo koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti. U Uniji petnaestorice Odbor je imao 222 člana, a Ugovor iz Nice predvidio je da broj njegovih članova ne smije prijeći 350. Danas Odbor regija ima 353 člana iz 28 država članica. Ovisno o veličini, za svaku je državu broj članova unaprijed predviđen (nacionalne kvote). Članove predlažu vlade država članica, a imenuje Vijeće Europske unije na obnovljivi mandat od pet godina.
Članovi Odbora imaju politički mandat na lokalnoj/regionalnoj razini u svojoj državi. Budući da žive i u vlastitim regijama u stalnom su dodiru s gledištima regija koje predstavljaju. Tako kada dođu u Bruxelles na sastanke Odbora regija, donose mišljenja i poglede vlastite regije ili lokalne zajednice u srce europskih procesa odlučivanja.

Prema Lisabonskom ugovoru, Europska komisija sada se mora savjetovati s lokalnim i regionalnim vlastima te njihovim udrugama na području EU-a već u fazi koja prethodi donošenju propisa. Odbor regija, kao predstavnik lokalnih i regionalnih vlasti, aktivno sudjeluje u tom postupku.
Nakon što sastavi zakonodavni prijedlog, Komisija se još jednom mora savjetovati s Odborom regija ako se prijedlog odnosi na jedno od brojnih područja politika koje imaju izravan učinak na lokalne i regionalne vlasti.

Komentari