HSLS: Hoće li Lučić obavljati odvjetničke poslove i za Sabor?

Objavljeno: 26.11.2011. 18:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Hrvatska socijalno liberalna stranka, gradski ogranak Varaždin nakon danas održane konferencije za novinare ispred Gradske vijećnice u Varaždinu, u svojem priopćenju za medije, kojeg donosimo u cijelosti, osvrće se na svog bivšeg člana - Ninu Lučića.

Na ovim izborima za državni sabor u našoj izbornoj jedinci nudi se građanima najveći broj lista i kandidata za izbor. Važno je da građani dobiju informacije o tim kandidatima jer radi se o osobama koje traže povjerenje građana i koje sve tvrde da će ih zastupati iskreno i pošteno.

Naslušali smo se ovih dana od jednog kandidata puno o moralnosti i poštenju, koji je čak i tužio novinara koji je samo prenosio istinu o njemu odnosno iznosio je činjenice koje su nesporne.

Napada taj  kandidat sve po redu i svi su krivi što je on, više puta promijenio, u kratko vrijeme, svoja politička uvjerenja i stavove  i svi bi još možda i povjerovali u iskrenost njegovih navoda da ne postoji nešto što je isto kao i sve do sada samo gola činjenica. A ona je slijedeća:

Gospodin Nino Lučić, gradski vijećnik, štoviše potpredsjednik gradskog vijeća, ugovorio je s gospodinom Ivanom Čehokom, tada gradonačelnikom Varaždina, 23. svibnja 2011. godine  dva odvjetnička posla za, ni više ni manje, nego iznos od oko  126 tisuća kuna.

Dotični gradski vijećnik će za tu cifru gradu, laički rečeno, objasniti poziciju stranaka te prava i obveze iz jednog ugovora (jadan je grad koji kraj stotinu visokoobrazovanih zaposlenika od kojih ima i podosta pravnika mora dodatno plaćati odvjetnika da mu pročita ugovor koji je već potpisan) i za sastavljanje jednog  osnovnog investicijskog ugovora.

Postavlja se niz pitanja u trenutku kada grad grca u dugovima i nepodmirenim obvezama:

Nije li gospodin Lučić u najmanju ruku u sukobu interesa – radi profesionalno za grad odvjetničke poslove a u isto vrijeme donosi političke odluke bitne za sudbinu grada i na koje može imati utjecaj, raspolaže sa informacijama koje netko tko nije gradski vijećnik nema,  a uza sve to još je i član jednog nadzornog odbora (Varkom) i ozbiljan kandidat za drugi nadzorni odbor (Termoplin).

Odakle sve te zasluge i sve te pogodnosti za njega?

Nije li moralno, ako nije zakonski i logično, da se osoba koja sudjeluje u predstavničkom tijelu i zastupa interese građana ne dovede u situaciju da može biti pod interesnim pritiskom politike gradske izvršne vlasti jer u isto vrijeme radi neki dobro plaćeni posao za grad.

Kako može biti objektivan i nepristran u svakom slučaju i pogledu?

Kako takvoj osobi dati povjerenje da zastupa interese građana na još višoj razini – u državnom saboru? Je li  gospodin Ljubo Jurčić o tome vodio brigu kada je sastavljao svoju listu za sabor u ovoj izbornoj jedinici?

Odgovor je poznat, ako znamo da se na njegovoj listi nalaze i ljudi koji su svoje pravo na invalidsku mirovinu stekli pod sumnjivim okolnostima.

Zato tražimo od gradske vlasti da objave sve poslove koje rade pojedine tvrtke ili osobe koje su njihovi vlasnici a ujedno su i gradski  vjećnici, te da se konačno vide te interesne sfere o kojima se priča ali nitko ništa ne otkriva.

Građane molimo da o takvim stvarima vode brigu kada se odlučuju koga će podržati da ih zastupa u saboru – stoji u pripćenju kojeg potpisuju Miljenko Ernoić, predsjednik GO HSLS-a Varaždin te Dragutin Kranjčec, potpredsjednik HSLS-a i prvi na listi za III. Izbornu jedinicu.




Komentari