Za nezaposlene četiri nova projekta HZZ-a

Objavljeno: 28.07.2011. 11:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je četiri planirana projekta koji će se provoditi u svrhu educiranja nezaposlenih osoba...

Voditeljica projekata, Petra Lazić, predstavila je projekte čiji je cilj podići razinu znanja i vještina nezaposlenih osoba. U okviru instrumenata pretpristupne pomoći (IPA), HZZ PS Varaždin zajedno s partnerima provodi nekoliko projekata čija je svrha smanjenje nezaposlenosti, edukacija i razvoj ljudskih potencijala, te jačanje suradnje sa susjednim zemljama.

- Trenutno smo jedna od najjačih podružnica u Republici Hrvatskoj. Dosad je ukupno na projektima educirano 426 osoba, a do kraja godine planiramo ih educirati oko tisuću - naglasila je Lazić.

Pozivaju se nezaposlene osobe koje su zainteresirane za edukaciju da se jave u Odjel za provođenje projekata PS Varaždin, na broj telefona 042 / 401 529.

U okviru IV. komponente IPA programa provode se dva projekta.

One Click Away HZZ PS Varaždin provodi u suradnji sa Fakultetom organizacije i informatike - FOI, Agencijom za razvoj Varaždinske županije - AZRA, Razvojnom agencijom Sjever - DAN, Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom. Cilj projekta je razvoj lokalnog tržišta rada i njegovih ključnih dionika te njihovo umrežavanje, odnosno izrada internet portala namijenjenog svim dionicima tržišta rada u regiji. Portal će nuditi informacije o mogućnostima zapošljavanja, edukacije, održavanju radionica i sličnih događaja vezanih uz zapošljavanje.

Mladi u poslu i poduzetništvu - YIBE je projekt koji se provodi u suradnji sa PS Čakovec, Razvojnom agencijom Sjever - DAN i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje - REDEA. Glavni cilj projekta je razvoj novih, prilagođenih metoda rada s mladim nezaposlenim osobama, koje će pridonijeti smanjenju nezaposlenosti mladih na regionalnom tržištu rada. Posebni ciljevi projekta su omogućiti mladim nezaposlenim osobama Varaždinske i Međimurske županije stjecanje znanja i vještina za buduće (samo)zapošljavanje kroz tri edukativna modula u ukupnom trajanju od 75 sati, te osiguranom jednomjesečnom praksom za 10% najuspješnijih polaznika, koja bi im mogla poslužiti kao svojevrsna ulaznica za zaposlenje.

Preostala dva projekta provode se u okviru II. komponente IPA programa.

Projekt mreža za razvoj poduzetnosti mladih - POM je prekogranični projekt u kojem sudjeluju slovenski i hrvatski stručnjaci s područja razvoja ljudskih potencijala. Svrha projekta je uspostaviti potpornu okolinu za jačanje poduzetnosti i prekograničnu suradnju mladih. Ciljevi projekta su formiranje prekogranične partnerske mreže javnih Zavoda za zapošljavanje te motiviranje ciljne skupine mladih za razvoj poduzetničkih znanja i vještina s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja.

Mobile Region - Jačanje konkurentnosti prekograničnog tržišta rada je projekt u kojem je HZZ PS Varaždin sudjelovala 2010. godine. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su HZZ PS Varaždin, HZZ PS Čakovec, PORA, Centar rada Vladinog ureda za Županiju Zala i Trgovačka i industrijska zona.  Projektom se željela ojačati društveno gospodarska suradnja na mađarskom i hrvatskom prekograničnom području. Produkt projekta je izrada zajedničkog web portala putem kojeg će biti dostupne informacije o slobodnim radnim mjestima u prekograničnom području.

U pripremi je i provedba novog projekta Lets speak the same for success, s ciljem razvoja prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska. Nositelj projekta je Centar rada Vladinog ureda za Zala županiju, čiji su projektni partneri HZZ PS Varaždin, Gospodarska i industrijska komora regije Zala, HZZ PS Čakovec, HGK - Županijska komora Čakovec. Cilj projekta je razvoj mađarsko - hrvatsko - engleskog profesionalnog rječnika vezanog uz područje ljudskih resursa i zapošljavanja.



Komentari