I dalje zabrana vožnje biciklima kroz uži centar grada

Objavljeno: 24.10.2012. 17:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Darko Gorenak/Varaždinski tjednik

Iako su gradski vijećnici izmijenili Odluku o uređenju prometa na području Grada i izglasali jedinstvenu pješačku zonu, na snazi je i dalje ostala zabrana vožnje biciklom užim centrom grada.

Naime, biciklisti se i dalje neće biciklima smjeti voziti duž Gundulićeve ulice (Dućanske), Franjevačkim trgom, Trgom kralja Tomislava, Kukuljevićeve ulice (dionicom od Šenoine ulice do Trga kralja Tomislava) i Kapucinskim trgom.

- Kakvu god odluku donijeli, bit ćemo meta javnosti i medija. Pola građana će se ljutiti, dok će druga polovica biti zadovoljna. No, nemoguće je svima udovoljiti - rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Očekivano, ni sami vijećnici nisu bili suglasni koje je najbolje rješenje za pješake, ali i bicikliste.

- Kakvu ćemo god odluku donijeti, o njoj će biti galame. Gradska je jezgra oduvijek bila pješačka zona i smetalo me kad je centar bio iscrtan trakama za bickliste. Nekoliko puta sam vidio kako roditelji panično love djecu da ih netko ne udari biciklom - izjavio je HDZ-ov vijećnik Ilija Ivezić koji je u ime HDZ-ovog kluba zastupnika zatražio i da se zabrani vožnja Gajevom ulicom i Pavlinskom ulicom.

Kultura na višu razinu

Naime, iako je na gradskom Odboru za komunal dogovoreno da će se dozvoliti vožnja biciklom u cijelom centru grada osim Gundulićevom ulicom, vijećnici su izglasali drugačiju odluku.

Tome su se oštro usprotivili vijećnici Ivan Jenkač i Alfred Obranić.

- Oduvijek smo bili grad bicikala. Upravo biciklisti i pješaci daju atmosferu i obilježje stare jezgre. To je stari duh grada - rekao je Obranić, s kojim se složio i Jenkač.

On je također dodao da će se oni koji gaze djecu i dalje biciklima voziti po korzu usprkos zabrani vožnje, te su se vijećnici usuglasili da je kulturu biciklista, posebice onih nemarnih i nepažljivih, potrebno dići na višu razinu.

Usto, uz postojeće parkiralište bicikala u parku Vatroslava Jagića, potrebno je oformiti još jedno.

Komentari