I ove godine dođite na Ivanečke rudarske dane

Piše: eVz

Objavljeno: 23.11.2012. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

I ove godine organiziraju se Ivanečki rudarski dani. Riječ je o turističko-kulturnoj manifestaciji kojom se posjetitelji upoznaju sa životom nekadašnjih ivanečkih rudara, a za cilj ima povezati turističku, gospodarsku i kulturna ponudu, unaprijediti Ivanec kao turističku destinaciju, te utjecati na svijest o očuvanju kulturne baštine ivanečkoga kraja.

Centralni program održat će se od 1. do 2. prosinca s popratnim sadržajem, to jest otvaranjem izložbe sakralnih predmeta 30. studenog.

Ivanečki rudarski dani žele promovirati autohtone suvenire, rudarsko zvanje, pridonijeti očuvanju povijesnog naslijeđa ivanečkog kraja te educirati posjetitelje o povijesti ivanečkog kraja i rudarstva.

Ovog prosinca Ivanečki rudarski dani obilježavaju se mimohodom povijesne postrojbe, misom u župnoj crkvi, izložbom rudarskih predmeta, izletom »Rudarskim putem«, glazbenim programom te prezentacijom autohtone kuhinje.

Također, u manifestaciji sudjeluju i druge udruge ivanečkog kraja, primjerice Udruga Ivanečki vitezovi, koja također djeluje na očuvanju kulturne baštine Ivanca. Naime u Ivancu se nalazi Stari grad koji je bio kastrum vitezova ivanovaca i u sklopu kojeg se nalazila i kapela Sv. Ivana Krstitelja.

Ivanečke rudarske dane organizira Turistička zajednica grada Ivanca, dok je pokrovitelj Grad Ivanec uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Varaždinske županije.

Sadržaj-program manifestacije:

Petak, 30. studeni

18.00 Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“

          Izložba predmeta etnološke baštine

Subota, 1. prosinca

9.15 Trg hrvatskih ivanovaca

           Svečano postrojavanje Ivanečke rudarske čete s rudarskom  

           postrojbom iz M. Središća

            smotra postrojbi

            fotografiranje    

9.30 Terasa pizzerije Paradiso

           Prezentacija i degustacija rudarske autohtone hrane i pića

           u ponudi ivanečkih ugostitelja: „BVB“, „Paradiso“, „Ivana“,

           „Putnik“    

           Glazbeni program u izvođenju sastava „Faringaši“

12.00 Kavana „Ivana“

           rudarsko druženje, degustacija Rudarskog čaja              

Nedjelja, 2. prosinca

          17.30 Okupljanje ispred župne crkve Sv. Marije Magdalene    

          18.00 Rudarska misa

          18.50 Rudarska okrepa uz program na otvorenom          

          20.00 Rudarsko druženje u Kavani „Ivana“

Glavni cilj projekta-manifestacije je kvalitetan spoj baštine-kulture-gospodarstva-turizma i promocije. Također, jedan od ciljeva je ukazati i zainteresirati građane te njihovo aktivno uključivanje u sprečavanju materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine našega Grada, što znači da jednim kvalitetnim pristupom je neizostavno uključivanje mlađe populacije stanovništva. 

Opće je poznato da razvoj turizma u europskim gradovima danas je nezamisliv bez kulturno turističkih manifestacija, turističkih proizvoda i sadržaja, kao osnove turističkih destinacija.

Komentari