Kakvoća zraka je zadovoljavajuća, usprkos povišenoj razini benzena

Objavljeno: 23.10.2012. 12:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Gradske su vlasti i stručnjaci izrazili zadovoljstvo kakvoćom zraka u Varaždinu čiji su rezultati predstavljeni nakon dvotjednog mjerenja.

Naime, velik se dio vrijednosti koncentracija mjernih plinova nalazi ispod graničnih vrijednosti. No, izuzetak je benzen.

- Od 18. rujna do 2. listopada mjerili smo kakvoću zraka na lokaciji u vrtiću u Aleji kralja Zvonimira. Mjerili smo desetak parametara u zraku i nakon dva tjedna mjerenja pokazalo se da benzena ima nešto više od graničnih vrijednosti. Umjesto granice od 5 mikrograma, izmjerili smo 8. To je, naime, prosječna vrijednost za dva tjedna, dok je 5 mikrograma prosječna vrijednost za godinu dana praćenja – pojasnio je predstavnik zagrebačke tvrtke Dvokut Gordan Golja koja je obavila mjerenje.

Uzrok tome, pretpostavlja, jest povećana koncentracija prometa.

No, za dobivanje prave vrijednosti koncentracije benzena u Varaždinu, mjerenja bi se trebala obaviti dva puta godišnje na istoj lokaciji.

- Ovo je bilo nulto mjerenje i da bi ono bilo usporedivo, mjerenja se moraju obavljati i dalje. Teško je na temlju 14-dnevnog mjerenja dati neki generalnu procjenu kvalitete zraka – upozorio je gradonačelnik Goran Habuš, te dodao da je cijena mjerenja iznosila 40 tisuća kuna. 

 

Komentari