Iako je sjednica Vijeća tek za tri dana, "rat" oko rebalansa već je počeo

Objavljeno: 30.07.2012. 15:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Predstavnici udruge VAGA u varaždinskom Gradskom vijeću osvrnuli su se na rebalans proračuna koji bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice koja je na rasporedu u četvrtak. Gradsku su vlast između ostalog optužili da se razmeće novcem na zapošljavanje podobnih. Gradonačelnik im je odgovorio da je očito da, unatoč činjenici da su već godinama gradski vijećnici, još uvijek ne znaju ili ne žele iščitati proračun.

Vijećnici Marko Pižeta i Nino Lučić ističu da se iz prijedloga rebalansa vidi da je sadašnja gradska vlast „otužna, nesposobna i nemoćna“.

- Gube prihode, curi im na sve strane kroz prste, nisu sposobni uravnotežiti prihode i rashode, a s druge strane žive i troše poput „aga i begova“. Dok cijela država i drugi gradovi štede i skrbno razmišljaju o svakoj kuni, varaždinska gradska vlast se razmeće novcem za zapošljavanje sebi podobnih – ističu Lučić i Pižeta dodajući da se gradska vlast odlučila na rebalans samo kako bi se povećali rashodi za zaposlene sa 49 na 52 milijuna kuna.

- To je jedini razlog prenapuhanog proračuna i rebalansa – da se sakrije enormno, neracionalno i rasipničko dovođenje podobnih kadrova – ističu Pižeta i Lučić.   

Dodaju i da je nakon rebalansa ovogodišnji proračun prenapuhan, nerealan i neodrživ, temeljen na nerealnim i preambicioznim procjenama te da će se zbog toga krajem godine morati ići u još jedan rebalans.

Gradonačelnik Goran Habuš odgovorio je da mu je žao što Pižeta i Lučić, kao dugogodišnji gradski vijećnici još uvijek ne znaju ili ne žele iščitati proračun.

- Da su dobro proučili materijal koji se zove „Izmjene i dopune proračuna grada Varaždina za 2012. Godinu“, uočili bi  članak 2, Opći dio – izmjene i dopune proračuna, gdje je već  na prvoj stranici jasno vidljivo da su rashodi za zaposlene smanjeni za oko 1,4 milijuna kuna. Predloženi novi ustroj, a nakon njega i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, donijet će nove uštede koje nisu obuhvaćene ovim rebalansom, ali će biti vidljive do kraja godine – priopćio je gradonačelnik. 

Komentari