Institut za javne financije: Varaždinska županija ima najotvoreniji proračun

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 18.06.2015. 13:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva

Institut za javne financije objavio je najnovije rezultate analize otvorenosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. U ovom istraživanju otvorenost se mjerila brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju od studenog 2014. do ožujka 2015., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2013., polugodišnje izvršenje proračuna za 2014. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2015. godinu. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti kreće se od 0 do 5. Sukladno tome, Varaždinska županija, zajedno s Brodsko-posavskom, Krapinsko-zagorskom, Šibensko-kninskom i Zadarskom županijom koje su također objavile svih pet dokumenata, ima najveću razinu otvorenosti proračuna.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je zadovoljstvo još jednim priznanjem Varaždinskoj županiji.

- Izuzetno mi je drago da smo i u ovom istraživanju na samom vrhu. Naša transparentnost i otvorenost, kako kod Proračuna tako i npr. u dijelu najbržeg izdavanja dozvola, utječe i na našu konkurentnost, a da to sve prepoznaju i cijene investitori dokazuje i investicijski ciklus koji je u tijeku. Osim toga, ovo je još jedan dokaz da u našoj Županiji svi predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora mogu saznati sve o mogućnostima i obvezama financiranja iz županijskog proračuna te svojim prijedlozima doprinijeti kvalitetnijem donošenju odluka – istaknuo je župan Štromar i izrazio nadu da će ovo istraživanje dodatno potaknuti općine i gradove u Županiji da se otvore prema građanima i pravovremeno objavljuju što više proračunskih dokumenata.

Analizom se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, ali i kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih i regionalnih jedinica. U tom pogledu istaknute su i internetske stranice Varaždinske županije.

Inače, otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na odluke o prikupljanju i trošenju javnog novca, te tako utječu na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. To je vrlo značajna tema s obzirom na moguće koristi od otvorenosti proračuna, no osobito zbog teške fiskalne krize u kojoj se RH nalazi. Po prvi put je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj i premda se otvorenost (transparentnost) proračuna lokalnih jedinica s vremenom poboljšava, stanje je i dalje daleko od zadovoljavajućeg, smatraju u Institutu za javne financije.

Komentari