Ivančani na Danima hrvatskog turizma

Objavljeno: 26.10.2012. 13:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: e-ivanec.com

Ovogodišnji, 16. Dani turizma,  u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, HGK i HRT-a održani su u Dubrovniku s nizom prezentacija, panel rasprava, radnih sastanaka kao i svečana dodjela turističkih nagrada i Priznanja po određenim kategorijama. Dane hrvatskog turizma otvorio je Ministar turizma Veljko Ostojić, istaknuvši kako smo ove godine postali šampioni Mediterana po broju noćenja te čestitao svima koji su tome doprinijeli.

Između ostalog važno je istaknuti  predstavljanje nacrta „Glavnog plana i strategije razvoja turizma Hrvatske“ , riječ je o najkompleksnijem dokumentu kojeg će Hrvatska imati kako su istaknuli na prezentaciji predstavnici Instituta za turizam. Glavni plan i strategija turizma dat će nam odgovore i smjernice za razvoj hrvatskog turizma te odrediti mjere i aktivnosti za podizanje konkurentnosti sektora, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić, dodavši kako će Strategija također biti osnova za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Riječ je o dokumentu koji će dati jasnije smjernice razvoja turizma u nadolazećem periodu, naglasio je Ostojić, a ukupno 13 predstavljenih izvješća dati će nam odgovore na niz pitanja koja su pred hrvatskim turizmom. Hrvatska je u tom dokumentu podijeljena na tri makro regije - kontinent, sjeverni i južni Jadran, uz 10 subregija, što je, po Horaku (Institut za turizam), sukladno i regijama u EU, a u svakoj od njih treba se razviti 30 diferenciranih turističkih proizvoda. To su primjerice sunce i more, nautički, zdravstveni, ruralni, pustolovni, kulturni, poslovni, socijalni i omladinski turizam, golf kao novost i drugo.

Poslije predstavljanja Glavnog plana i strategije razvoja hrvatskog turizma, održan je tradicionalni susret djelatnika turističkog sektora s predstavnicima Vlade RH, na kojem su, uz ministra turizma Veljka Ostojića, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, te zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak – Taritaš, predstavili aktualnosti iz svojih sektora te odgovarali na pitanja turističkih djelatnika.

Uz predstavnike Turističkih zajednica Varaždinske županije (Varaždin, Ludbreg, Lepoglava, Bednja) i dožupana Milana Pavleković, na Danima hrvatskog turizma ispred TZ Grada Ivanca sudjelovao je njen predsjednik Boris Jagetić Daraboš.

S obzirom da grad Ivanec raspolaže s mnogim turističkim potencijalima kao i sadržajima koje je potrebno u narednom razdoblju razvijati u cilju realizacije gotovih turističkih proizvoda, upravo su ovogodišnji Dani hrvatskog turizma bili prigoda za stjecanje iskustva, uspostava kontakata te je kao takvo nastavak edukativnog pristupa materiji.

 

 

 

Komentari