Napunili baterije

Ivanečki planinari na Žumerku: U šest sati prohodali 23 kilometara, obišli Dolinu kardinala i Jazovku

Objavljeno: 19.04.2016. 09:10

Zadnja izmjena: 19.04.2016. 09:10

Foto: HPD Ivanec

HPD "Ivančica" Ivanec ove nedjelje organiziralo je izlet na Žumberačko gorje za sve planinare, a okupilo se njih 21 koji su iz Sošica krenuli prema 1178 metara visokom vrhu Sveta Gera.

Sam vrh nekada se, kako podsjećaju, zvao Sv. Ilija na hrvatskom, dok su ga Slovenci nazivali Trdinov vrg, a na njemu se s obje strane nalaze i dvije kapelice: ona Sv. Ilije s hrvatske strane, odnosno Sv. Jere sa slovenske strane.

- Nakon odmora od 2 sata uspona, put smo nastavili hrptom planine pokraj hrvatsko-slovenske granice te nakon 2 i pol sata hoda došli na vrh Pliješ 977mnv gdje je uslijedio kratak odmor te spuštanje na duži odmor i druženje kod planinarskog doma Vodice - kažu ivanečki planinari.

Jazovka i Dolina kardinala

Prije povratka u Sošice obišli su i jamu "Jazovku", u kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava komunističkog režima, a na povratku kući zastali su i u Krašiću, odnosno u Dolini kardinala.

Dolina je, naime, dobila ime prema tome što su u blizini Krašića rođeni Alojzije Stepinac i Franjo Kuharić, a otamo potječu i biskupi Juraj Jezerinac te Josip Mrzljak.

- Nakon prekrasnog provedenog dana na proljetnom suncu te nakon šestosatnog hoda i prohodana 23 kilometara u Ivanec smo se vratili u večernjim satima s napunjenim "baterijama" za novi radni tjedan - zaključuju.

Komentari