STROŽE MJERE

Izdvajamo pet novih strožih epidemioloških mjera za Varaždinsku županiju

Objavljeno: 04.12.2020. 17:28

Zadnja izmjena: 04.12.2020. 18:11

Negativan razvoj epidemiloške situacije u Varaždinskoj županiji doveo je i do današnjeg donošenja još strožjih mjera na području Varaždinske županije. Popis svih mjera možete pročitati ovdje.

Od svih mjera koje su donešene zbog teške epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji izdvajamo strože mjere:

  • Zabranjuju se sva javna događanja s više od 20 osoba, obustavljaju sva javna događanja u zatvorenom, privremeno se obustavljaju profesionalne umjetničke izvedbe, izložbe i sajmovi.
  • Preporuka je da se sve sjednice lokalne, mjesne i regionalne samouprave na području županije provode putem videoveze.
  • Preporučuje se da se privatna okupljanja ograniče na članove najviše dva kućanstva, s tim da na okupljanjima ne smije biti više od 10 osoba.
  • Sve trgovine moraju ograničiti broj kupaca tako da za svakog bude osigurano najmanje 10 m2 površine. Na ulazima u trgovačke centre obvezno je mjerenje temperature, zabranjuju se posjeti domovima za starije te izlasci korisnika izvan dvorišta. 
  • Preporuka da se smanje fizički kontakti na ukućane, najbližu rodbinu, odnosno pojedine osobe s kojima se u pravilu ostvaruju višestruku kontakti tijekom tjedna

Strože mjere za područje Varaždinske županije na snagu stupaju sutra, 5. prosinca 2020. godine.

Podsjetimo da je u Varaždinskoj županiji u posljednjih 24 sata evidentirano je 313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 673 uzoraka. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 60%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 46%.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 272 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 121 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 22 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 20 na respiratoru, 80 ih je u Klenovniku i 49 u Novom Marofu. U poslejdnjih 24 sata preminulo je devet osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno su do sada evidentirane 123 preminule osobe pozitivnih na COVID-19.

S kućnog liječenja otpušteno je 348 osoba. Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 9667. Na liječenju kod kuće nalazi se 2160 osoba.

Svi ovi epidemiloški podaci, koji su iznimno visoki svrstavaju Varaždinsku županiju u sam vrh europskih regija po negativnom epidemiološkom stanju te su potaknuli i na donošenje ovih strožih mjera. 

Komentari