Izložba „Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici“ u Galerijskom centru Varaždin

Piše: eVz

Objavljeno: 30.11.2012. 17:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U Galerijskom centru Varaždin, u petak 7. prosinca otvara se izložba „Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici“.

Izložba je rezultat suradnje šest hrvatskih i slovenskih arhiva - Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva u Zagrebu, Državnog arhiva za Međimurje, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva Ptuj – koji su ugovor o suradnji zaključili u Ptuju 26. veljače 2010. godine.

U prvom zajedničkom projektu arhivi su predstavili pogranične gradove i trgovišta koji su tijekom povijesti odigrali važnu ulogu u razvijanju hrvatsko-slovenskih veza.

Od hrvatskih naselja na izložbi su zastupljeni Varaždin, Vinica, Krapina, Zagreb, Samobor, Čakovec i Štrigova, a od slovenskih Celje, Brežice, Podčetrtek, Rogatec, Ptuj, Ormož, Središče od Dravi, Maribor i Ljutomer.

Svako mjesto predstavljeno je kroz nekoliko osnovnih elemenata: prikazom naselja u prošlosti, fotografijom naselja danas, ispravom kojom se naselju dodjeljuje status trgovišta odnosno grada ili neko drugo pravo, grbom ili pečatom i dokumentom koji svjedoči o hrvatsko-slovenskim vezama.

Državni arhiv u Varaždinu u ovoj će prilici prikazati i originalne isprave grofova Celjskih koji su na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće pojedovali velik dio Hrvatskog Zagorja, uključujući i trgovište Krapinu i varaždinsku tvrđu.

Paralelno s izložbom „Gradovi i trgovišta“ u Galerijskom centru Varaždin bit će postavljena izložba „Prognani slovenski svećenici u župama Varaždinske županije (1941. – 1945.)“ u organizaciji Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, Slovenskog kulturnog društva Nagelj i Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva.

Na zajedničko predstavljanje organizatori su se odlučili s obzirom da oba projekta propituju hrvatsko-slovenske odnose, a obje izložbe ostaju otvorene do 21. prosinca 2012.

Komentari