Izrađen katastar speleoloških objekata na Ivančici

Objavljeno: 16.09.2012. 13:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Tijekom kolovoza speleolozi iz Udruge Kraševski zviri završili su s mukotrpnim istraživačkim poslom što je trajao pune četiri godine – izradili su katastar speleoloških objekata na Ivančici iznad Lepoglave. A to znači da su odvažni istraživači podzemlja na tom području pronašli i posve istražili sedam špilja i jednu jamu, ali i dva umjetna podzemna objekta (bunkere u Očuri).

O tome o kakvom je složenom poslu riječ pokazuju i podaci da je teren prethodno detaljno pretražen, a u svaku špilju speleolozi su se spuštali i po više puta kako bi ih topografski snimili, izradili njihove nacrte, izmjerili mikroklimatske pokazatelje, ustanovili vodene tokove, sastav stijena i istražili podzemnu faunu.

Posebno zanimanje posvetili smo najvećem prirodnom speleološkom objektu na Ivančici, jami Voska luknja (Uska rupa), koja je duboka 38 i duga 40 metara. Radi dobivanja što detaljnijih podataka, u njoj još uvijek mjerimo koncentracije radioaktivnog plina radona, koji nastaje kao produkt raspadanja radija i urana – izvijestio je voditelj projekta Tomica Matišić te dodao da su svaku špilju i jamu obilježili propisanom pločicom.

Tijekom opasnih istraživanja mračnih dubina Zemlje speleolozi su, kaže, na svašta nailazili, na žalost, najčešće na smeće kojim su građani „ukrasili“ podzemnu ljepotu stalagmita i stalaktita te ugrozili izvore vode. Iz špilje Generalski stol iznad Vudelja čak su izvlačili odbačeno puščano streljivo!

Izrada katastra špilja i jama na Ivančici kod Lepoglave tek je dio puno šireg istraživačkog pothvata ivanečkih speleologa kojim je obuhvaćen 31 špiljski objekt na cijelom planinskom masivu Ivančice. Izrađeni katastar poslužit će kao dopuna već postojećem katastru speleoloških objekata što ga je 2008. godine izradilo Hrvatsko biospeleološko društvo iz Zagreba, a rezultate svojih istraživanja prvi put će publicirati u ovogodišnjem izdanju časopisa Ivanečka škrinjica, što ga izdaje Klub kolekcionara Ivanec. Istraživanje je novčano pomogao i Grad Lepoglava.

Premda će ono svakako biti i u službi buduće turističke i kulturne ponude lepoglavskog kraja, speleolozi upozoravaju avanturiste (jer na terenu ima mnogo takvih slučajeva) neka se nikako sami ne upućuju u amaterska istraživanja podzemlja. Jer, većina jama i špilja vrlo je duboka i opasna, pa takve avanture mogu biti kobne!

Komentari