STUDENTSKI SPORT

Izuzetnim zajedništvom ostvarili veliki uspjeh na međunarodnom turniru u Moskvi

Objavljeno: 05.06.2019. 20:59

Zadnja izmjena: 05.06.2019. 21:40

Nakon završenog 2. International Student Basketball Cup 2019 Moscow za košarkaše - studente Sveučilišra Sjever ostalo je nezaboravni iskustvo kako sportsko tako i druženja s vrhunskim košarkašima i studentima iz raznih krajeva svijeta.

Košarkaši Sveučilišta Sjever pravo sudjelovanje na jakom međunarodnom košarkaškom turniru u Moskvi dobili su zahvaljujući koordinatoru za sport u Sveučilište Sjever Nedeljku Pavlecu i generalnom tajniku HAS-a Davoru Habljaku. Dugogodišnji rad u Savezu sportskih udruga Sveučilišta Sjever donosi prve značajne rezultate i odlaske na turnire u raznim sportovima po cijeloj Europi, Izraelu i dalje kao sudionici jakih međunarodnih  urnira ali i svih drugih vidova europskih i svjetskih studentskih sportskih igara.

Turnir je osvojila najkompletnija ekipa Srbije koja je u finalu svladala prošlogodišnjeg pobjednika ekipu Rusije. Za treće mjesto China TPY pobijedila je Sveučilište Sjever 90:81.Turnir je bio visoke razine, igrala se brza i agresivna košarka, na njemu su sudjelovali igrači koji već sada igraju ili će uskoro zaigrati u ABA ligi, igraju igrači koji igraju prvu ligu u svom nacionalnom prvenstvu, vrhunski stručnjaci predvođeni trenerom China TPY koji je bio sedam godina trener u NBA u Dallasu.

Ekipe su dolazile u kompletnom stožeru koji je činilo četiri dso šest, od team menagera, trenera, dva pomoćna trenera, terapeuta, kondicijskog trenera i dr. Ekipe Rusije i China TPY imale su tim od po sedam stručnjaka.

Sve utakmice praćene su putem live striminga. Turnir je pomagalo oko 100-tinjak volontera. Završnicu turnira, finale i iza 3.mjesto, pokrivalo je tv prijenos sa sedam kamera, uz natjecanje u tricama i zakucavanja, finalni dan uveličale su plesom chearleaders plesačice. - Svaka utakmica je počinjala predstavljanjem igrača koji je praćen njegovom slikom na video zidu i himnom, jednom riječju organizacija na vrhunskoj razini. Turnir se odvijao u dvorani ovogodišnjeg osvajača Eurolige CSKA , jednostavno imali smo osjećaj da smo na Final Four Eurolige, rekao je trener Sveučilišta Sjever Dražen Cesar.

- Nakon utakmice za treće mjesto miješale su mi se emocije tuge s emocijama  ponosa i veselja, a sada nakon prospavane noći ostale su samo emocije veselja, radosti, sreće i ponosa. Kada su slegli dojmovi, sada sam apsolutno siguran da smo napravili ogroman rezultat što smo uopće nastupili te pogotovo s tim što smo osvojili četvrto mjesto, naglasio je Cesar.

Delegacija Sveučilišta Sjever  predvođena koordinatorom za sport Nedeljkom Pavlecom i generalnim tajnikom HAS-a Davorom Habljakom krenula je u Moskvu da predstavlja Hrvatsku na jakom međunarodnom košarkaškom turniru u Moskvi na kojem je sudjelovalo devet zemalja Rusija s tri ekipe, China TPY, Francuska, Izrael, Australija, BIH, Srbija, Slovenija i Hrvatska; formirane u 4 skupine. Cilj je bio da se predstavi Hrvatsku i Sveučilište Sjeveru pravom svijetlu, od ponašanja pa do toga da svaku utakmicu odradie maksimalno korektno na gornjoj granici svojih mogućnosti. - Nakon otvaranja i uvodnog poraza, prikazane odlične tri četvrtine ali zbog kratke klupe , dolazi do energetskog pada u zadnjoj četvrtini i gubitka utakmice protiv bivšeg NBA trenera Dallasa. To nam je otvorilo oči da se prilagodimo uvjetima koje imamo, da usporimo malo i da tako krenemo na Rusiju 2, uz Kineze najagresivniju ekipu koja igra i melje 40 minuta s 12 igrača.

U tome nam je uspjelo i plasirali se preko domaćina u ¼ finale gdje nas je čekala još agresivnija i mlađa Rusija 3. Primijenili smo isti recept, puno promjene ritma u obrani, puno zone i preko još jednog domaćina ušli u polufinale, ostavivši iza sebe ekipe Izraela, Francuske, Australije, obje Rusije, BiH. Ulaskom u TOP četiri postali smo totalni i najveći hit prvenstva i iznenađenje, budući da smo igrali samo sa šest aktivnih igrača od kojih nam je i jedan ozlijedio. Prikupili smo simpatije svih, i gledatelja i natjecatelja i jednostavno svi su pitali kako je to moguće. Odgovor je bio samo jedan, dečki su disali kao jedan, nije bilo izgubljene lopte, gdje drugi igrači nisu ni krenuli da se ne ozljede, naši su išli na glavu, zajedništvo do neba. U polufinalu protiv Srbije najkompletnije ekipe smo se dobro borili, pružili smo otpor a opet da se malo sačuvamo za zadnju utakmicu za broncu. Malo smo se sačuvali ali 8 minuta crne rupe u 2/4 koštalo nas razlike od -20. Probali smo stići, pronalazili smo dodatnu snagu i energiju, doduše ne znam od kuda, došli do -9 imali i dvije otvorene trice za -6 ali nije išlo i osvojeno je veliko 4 mjesto, opisao je Cesar te dodao kako je njegove strane stečeno veliko iskustvo.

- Ali najviše sam naučio od mojih dečki. bili smo izuzetan tim, zato im hvala na izuzetnom ponašanju, pristupu, igri, na prikazanom zajedništvu, hvala Nedeljku Pavlecu i Davoru Habljaku koji su omogućili odlazak u Moskvu, podsjetio je Cesar.

 

Komentari