'Life Restore for MDD'

17 institucija sudjeluje u projektu obnove područja oko Drave

Objavljeno: 20.10.2023. 08:10

Zadnja izmjena: 20.10.2023. 09:22

Javna ustanova Priroda Varaždinske županije jedan je od ukupno 17 partnera u novom međunarodnom EU projektu "Life Restore for MDD", vrijednom 20 miijuna eura.

Provođenje projekta započelo je ovoga mjeseca, a 17 institucija iz pet država Europe će sljedećih pet godina surađivati na obnovi riječnog ekosustava i njegovih jedinstvenih poplavnih šuma uz rijeke Muru, Dravu i Dunav. Izravni je to odgovor na biološku i ekološku degradaciju vlažnih i šumskih staništa uz tri rijeke, često nazivane "Europskom Amazonom", na području koje je zaštićeno na razini Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije kao prvi petodržavni UNESCO-ov rezervat biosfere. 

S 20 milijuna eura se u pet godina planira obnoviti 29 lokacija uz rijeke, s ciljem uspostavljanja 2.472 hektara otpornijih poplavnih šuma, kao i ponovnog povezivanja 54.230 metara riječnih rukavaca i distribucije 966.000 m³ sedimenta s ciljem stvaranja novih šljunčanih i pješčanih sprudova. Ove aktivnosti ne samo da će osigurati vrijedna staništa za rijetke vrste riba i ptica, nego će ponovno uspostaviti zdravije poplavne šume i povećati njihovu otpornost na isušivanje.   

Europski zeleni plan

- Invazivne strane vrste su danas jedna od najvećih prijetnji. One mijenjaju svijet brže nego ikada i jedan su od najupečatljivijih pokazatelja negativnog utjecaja ljudskih aktivnosti na prirodu. Stoga su aktivnosti partnera na ovom projektu usmjerene i na njihovo uklanjanje, a upravo u cilju ponovne uspostave zdravijih ekosustava - rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.   

Projekt "LIFE RESTORE for MDD" značajno doprinosi Europskom zelenom planu te provedbi EU Strategije bioraznolikosti 2030. i EU Zakonu o obnovi prirode koji je u postupku donošenja. Na ovaj način pet zemalja uključenih u provedbu projekta dokazuje kako mogu surađivati na obnovi ključnih ekosustava za dobrobit prirode i ljudi.  

Komentari