Još 130 zaposlenika iz sustava Coning ide u štrajk: Stečaj je za nas jedini izlaz

Objavljeno: 26.02.2013. 11:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Zaposlenicima varaždinske tvrtke Coning d.d. koji su od prošlog četvrtka u štrajku, u srijedu će se pridružiti i zaposlenici još tri tvrtke iz sustava Coning. Pokušaj mirenja zaposlenika tvrtki Coneco, Congama i Coning Ecogradnja s upravama tih tvrtki bio je neuspješan, pa je sindikat pozvao 130 zaposlenika da u srijedu krenu u štrajk zbog neisplate 6 do 8 plaća, ovisno o tvrtki.

Sindikalni povjerenik Srećko Vidaček objasnio je da pokušaj mirenja zaposlenika s uprava tvrtki iz sustava Coninga nije uspio jer uprave nisu imale ništa za ponuditi.

- Tražili smo da se zaposlenicima isplati šest plaća, a uprave nisu ponudile ni jednu plaću. Nakon toga smo napustili sastanak i pozivamo zaposlenike u štrajk - istaknuo je Vidaček dodavši da su zaposlenici sastavili kaznenu prijavu protiv uprava i nadzornih odbora svih tvrtki u sastavu Coninga koja je predana državnom odvjetništvu.

- Upozorili smo državno odvjetništvo na netransparentno poslovanje te neisplatu plaća i doprinosa - objasnio je.

- U tvrtki su trenutno i poreznici. Ne bi bilo primjereno da komentiramo njihov posao, ali možemo reći da su tu i da rade svoj posao, a zaposlenici su uvjereni da će ga obaviti savjesno i dobro - dodala je Vesna Sekulić Modrić iz štrajkačkog odbora.  

Predstavnici štrajkačkog odbora istaknuli su i da ih nitko nije obavijestio o navodnom sastanku Radimira Čačića s predstavnicima uprave Coninga koji je navodno održan u ponedjeljak.

- Čačić je možda i bio u firmi ali nas nitko o tome nije obavijestio. Već dugo nema komunikacije između uprave i zaposlenika, odnosno stručnih službi unutar tvrtke koje bi neke stvari morale znati. Sve se radi poskrivečki, s „figom u džepu“ - istaknula je Božena Puček iz štrajkačkog odbora dodavši da zbog svega navedenog ne vjeruje u to da će se Coning uspjeti spasiti od propasti.

- Ne vjerujemo u uspjeh predstečajne nagodbe, za nas je stečaj jedini izlaz. Vjerujemo da će se zaposlenici, ako dođe do stečaja, barem djelomično uspjeti naplatiti. Sadašnja situacija zaista nema smisla, da zaposlenici ne dobivaju plaće, a da ih uprava prisiljava da i dalje rade kao da su redovito plaćeni - zaključila je. 

Komentari