Kako izgleda vinograd sa 184 trsova - u samom centru Varaždina?

Objavljeno: 19.09.2012. 20:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: I. Čolaković

Kažu kako svaki pravi Varaždinac mora imati gorice na Varaždinbregu. No, Stanislav i Nada Micek ne misle tako, pa svoj vinograd s 184 trsa već godinama obrađuju u samom centru Varaždina.

Stanislav i Nada Mikec iz Varaždina ne spadaju pod onu da "svaki pravi Varaždinec mora imati gorice na Varaždinbregu". Oni vinograd imaju u svom dvorištu, i to u samom centru Varaždina, u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Obiteljska tradicija

- Vinograd je dio obiteljske tradicije – kaže Nada Micek za Varaždinski tjednik, o vinogradu koji je naslijedila od svojih roditelja.

Obitelj Micek tako još od 1954. godine pomno i s velikim veseljem skrbi o ovom neobičnom vinogradu, u kojem ima točno 184 trsova. Najviše je zelenog silvanca, imaju i nešto starih, domaćih sorti, ali i sorti crnih vina.

- Zeleni silvanac uspijeva jako dobro, a u našim goricama dobijemo i 600 litara vina – zadovoljan je urodom Stanislav Micek, koji kaže kako je u vinogradu uvijek posla, no, supruga i on umirovljeničke dane s veseljem provode uz svoje trsove.

Vino ne prodaju

Kažu kako je u vinogradu posebno lijepo ljeti, jer visoki trsovi pružaju ugodan hlad, pa tijekom ljetnih mjeseci u dvorištu borave cijeli dan.

U gradskom vinogradu posebno je živo na dan berbe, kada se kod Micekovih sastanu njihovi dugogodišnji prijatelji.

- Dođu nam naši prijatelji iz Varaždina, iz Zagreba, a svake druge godine u berbu nam stignu i naši prijatelji iz sjeverne Njemačke – govori Nada, koja brine da svi birači budu namireni.

U lijepoj atmosferi i berba brzo prođe, a cijeli je vinograd prošle nedjelje pobran u samo nekoliko sati. Sav urod buteljiraju, pa na etiketama mogu otisnuti – Njegovano i proizvedeno u centru Varaždina.

- A vino ne prodajemo, kakvi bi mi to Zagorci bili – zaključuju Stanislav i Nada.

Berba diljem varaždinskog kraja

A uz berbu u Varaždinu, Varaždinski tjednik bio je ovog tjedna u brojnim berbama diljem županije, od Vrtlinovca, Malog i Dugog Vrha, preko Žigrovca, Jalžabeta, Barulekovog brega, Gačica, Koradovice, Jakopovca, Tužnog, Ludbreških Vinograda, Halića, Cestice...

Više o feštama i veselju po bregima u broju koji izlazi u četvrtak, 20. rujna.

Na svim kioscima diljem županije!

 

Komentari