Kako je to izgledalo kad su prvi auti stigli u varaždinski kraj

Objavljeno: 13.10.2012. 17:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Nakon što je prvi automobil marke Benz u Hrvatsku 1899. godine dovezao grof Marko Bombelles, rodom iz Vinice pokraj Varaždina, nitko nije mogao pretpostaviti koliko će problema izazvati novi vozači „motornih kočija“ u našem kraju.

Naime, bogata varaždinska gospoda nisu se obazirala na upozorenja građana i često su početkom dvadesetog stoljeća varaždinskim ulicama organizirala opasne utrke bicikla, kočija i automobila.

Srećom, prve žrtve bahatih vozača automobila bili su kućni ljubimci poput psa nekog Cmrečkoga. Njega je pregazio vozač koji je jurio trgom na Jurjevski sajam Franje Josipa. Ludu vožnju nastavio je Dravskom ulicom na zgražanje prestrašenih prolaznika.

Varaždinci su zato 1904. godine vlastima uputili zahtjev da se svakih osam dana javno objave imena „redarstveno“ kažnjenih vozača.

To nije ni najmanje smetalo grofa Erdödyja iz Novog Marofa da svojim automobilom projuri Miličkom ulicom i usmrti još jednog psa. Uzaludno su vlasti postavljale po gradu i okolnim mjestima znakove s upozorenjem vozačima da smanje gas.

Pod kotačima automobila sve češće stradavala su i djeca. Primjerice, grof Ferdo Oršić svojim je automobilom 1905. pregazio osmogodišnju djevojčicu na cesti Ludbreg – Varaždinske Toplice.

Inače, Oršić je posebno volio na cesti terorizirati konjske zaprege mještana Vidovca i Cargovca. Revoltirani građani i seljaci, na bahatost sve brojnih vozača odgovorili su nasiljem.

Automobilisti su napadani kamenjem u cijelom Zagorju i Podravini, a na ceste su postavljane prepreke od posjećenih stabala. Barunu Hellenbachu zatvorili su seljaci u njegovom vlastitom dvorištu prolaz.

A na cesti između Marije Bistrice i Stubice zatvorili su mu dionicu drvom tako, da je to mogao primijetiti tek 12 metara ispred prepreke.

Već 1908. godine u Varaždin stižu i vojni kamioneti za opskrbu postrojbi u vojarnama. Sva ta prometala u ljetnim mjesecima podizala bi oblake prašine po cijelom gradu. Nepodnošljivu situaciju tek povremeno bi ublažilo polijevanje ulica vodom.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU

Komentari