Klenovnik bez Vlade: Raspušteno Općinsko vijeće!

Objavljeno: 04.02.2011. 14:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Vlada RH na zatvorenom je dijelu svoje sjednice u srijedu donijela Odluku o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Klenovnik te imenovala povjerenika koji će voditi općinu do raspisivanja novih lokalnih izbora!

Kako se navodi u priopćenju koje je objavljeno na službenim internet stranicama Vlade, Općinsko vijeće Općine Klenovnik raspušteno je zato jer u zakonom određenom roku nije donijet proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju, pa su se stekli propisani uvjeti za raspuštanje Općinskog vijeća.

Vlada RH je također imenovala Danijela Bunića povjerenikom u Općini Klenovnik. Njegova dužnost je osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u Općini Klenovnik do uspostave predstavničkog tijela, a njegove ovlasti prestaju danom konstituiranja novog saziva Općinskog vijeća.

Do krize došlo zbog raspada koalicije HDZ-HSS

Podsjetimo, kriza u Općini Klenovnik počela je krajem prošle godine kad se vijećnici u Općinskom vijeću nisu uspjeli dogovoriti vezano uz proračun za 2011. godinu pa on nije ni donesen.

Do krize je došlo zbog raspada koalicije HDZ-HSS. HSS-ovci su se naime pridružili oporbi, odnosno vijećnicima HNS-a i SDP-a, te su odbili prihvatiti prijedlog proračuna koji je predložio načelnik Općine Izidor Gladović (HDZ).

Vijećnici HSS-a, SDP-a i HNS-a izradili su zatim svoj prijedlog proračuna za 2011. godinu koji je i prihvaćen na Općinskom vijeću no načelnik Gladović ustvrdio je da je takva odluka nezakonita jer u zakonu piše da prijedlog proračuna donosi isključivo načelnik općine.

Zavrzlamu je riješio nadležni ured državne uprave koji je, prema svemu sudeći, ocijenio da je načelnik Gladović u pravu te je Vlada RH slijedom toga raspustila Općinsko vijeće i imenovala povjerenika.

Inače, Općinsko vijeće raspuštanje je dočekalo i bez predsjednika jer je Danijel Srednoselec (HSS) prije nekoliko dana podnio ostavku iz osobnih razloga.



Komentari