Kome će Varaždinci vraćati u ratu oduzetu židovsku imovinu?

Objavljeno: 11.02.2012. 10:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: varazdin.hr

Hrvatska vlada donijela je političku odluku da se vrati sva imovina Židova oduzeta u razdoblju od 1941. do 1945., rekla je u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za novinare.

Odluku je obrazložila u Ministarstvu uoči službenog posjeta Izraelu gdje idući tjedan putuje zajedno sa predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, piše Vjesnik.hr

Prema njezinim riječima, pitanje povrata židovske imovine oduzete tijekom Drugoga svjetskoga rata je »političko-identitetno pitanje« a Vladin je stav da se povrat židovske imovine oduzete u razdoblju od 1941.-45. mora riješiti.

- To je politički stav Vlade. Godina 1941. se mora uzeti kao godina od koje se ta imovina vraća, i sada je to financijski i organizacijski problem koji se rješava u Ministarstvu pravosuđa. Dogovara se način na koji će se to realizirati - rekla je Pusić, naglasivši kako je ona osobno od početka bila protiv da se rješava samo problem židovske imovine oduzete nakon 1945., kako je regulirano dosadašnjim zakonom.

Inače, povrat oduzete židovske imovine bit će itekako aktualan u Varaždinu, Ludbregu i drugim mjestima u Varaždinskoj županiji.

Naime, u Zagrebu živi Eva Eckerman (r. Krajanski), jedina nasljednica svoje obitelji koja je posjedovala ljekarnu „K zlatnom angelu“ na početku Gundulićeve ulice.

Ni kuća, ni ljekarna nisu joj vraćene. Eva danas živi u Zagrebu, u domu za starije Lavoslav Schwarz na Bukovečkoj cesti.

Pitanje je i tko su nasljednici kuće s trgovinom obitelji Mitzky – današnja trgovina Konzum kod Conning centra (ugao Šenoina - Kukuljevićeva). Naime, kako doznajemo od prof. Milivoja Dretara iz Ludbrega – od obitelji nitko nije preživio.

- Na Jelačićevom trgu u Varaždinu živjeli su Artur Deutsch (kbr.17), Hinko Frankl (kbr.9), dr. Hinko Marić (kbr.3)., a vlasnik kavane Europa bio je Milan Klein. U Kukuljevićevoj 4 se nalazila ordinacija stomatologa dr. Martina Konrada, a od njegove obitelji nitko se nije vratio iz logora – istaknuo je Dretar.

Treba znati i to da je dosta imovine Židova (kuće, oranice, građevinsko zemljište i drugo) nakon završetka rata postalo vlasništvo „osloboditelja“ koji su tuđe vlasništvo nemilice grabili i dijelili između sebe kao ratni plijen.

 

 

Komentari