Lepoglava kroz centar izvrsnosti nositelj razvoja drvne industrije u Hrvatskoj

Objavljeno: 03.04.2012. 09:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Varaždinski župan Predrag Štromar najavio je početak projekta organizacije Centra izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu u Lepoglavi. To je iznimno značajan projekt za grad Lepoglavu na čijem će početku realizacije narednih mjeseci intenzivno raditi gradska uprava, Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić ističe da će Lepoglava jedina u Hrvatskoj imati takav centar što bi drvnoj industriji ovog kraja trebao biti poticaj u daljnjem radu.

- Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu dovest će do stvaranja novih vrijednosti u drvnoj industriji poput razvoja dizajna, novih tehnologija, objedinjavanja marketinga, laboratorija i svega što je potrebno našoj drvnoj industriji da na globalnom tržištu bude što konkurentnija - ističe Škvarić.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske u suradnji s konzultantima iz Europske unije pokrenulo je projekt sektorske analize definiranja područja koja u Hrvatskoj imaju potencijala za razvoj sektora poput metalne i automobilske industrije, brodogradnje i slično. Analiza je pokazala kako je za razvoj drvne industrije najpovoljniji hrvatski sjever.

Zadatak župana Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije bio je predstaviti potencijale koje njihovi gradovi i općine imaju na tom području. Uzevši u obzir tradiciju u razvoju drvne industrije u Lepoglavi i činjenicu da se grad u svojim strateškim dokumentima temelji na razvoju drvne industrije, odlučeno je da upravo Lepoglava bude nositelj razvoja drvne industrije u Hrvatskoj.

U prilog ovoj odluci ide i činjenica da je svoj dolazak u Lepoglavu potvrdio Drvodjelac i pokreće se proizvodnja finalnog namještaja u novoosnovanom društvu Lepa Nova d.o.o. I grad Lepoglava dao je izraditi Studiju sektorske analize potencijala drvne industrije u regiji koja je također potvrdila da potencijal za razvoj postoji.

Komentari