Lepoglava vrlo zanimljiva destinacija za terensku nastavu školaraca

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 15.03.2014. 15:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Učenici petih razreda Osnovne škole Antuna Gustava Matoša iz Zagreba među brojnim su grupama koje će ovog proljeća posjetiti Lepoglavu.

Razlog tome je što je Lepoglava zbog svojeg povijesnog, kulturnog i tradicijskog naslijeđa idealno odredište za provođenje terenske nastave.  

- Nismo ni znali da tako nešto postoji u našoj blizini – otkrio je profesor geografije Tomislav Kalašić prilikom posjete ugaslom vulkanu Gaveznica – Kameni vrh u Lepoglavi, otkrivajući kako je stotinjak učenika ove zagrebačke škole u Lepoglavu stiglo ciljano, na terensku nastavu, kako bi se uživo susreli s onim o čemu uče kroz četiri školska zida.

- Jedna od nastavnih cjelina koju obrađujemo su unutarnje i vanjske sile, a ovaj vulkan im je prilika da uživo vide mjesto nastalo zahvaljujući njihovim djelovanjima – dodao je profesor Kalašić.

Nakon što su razgledali ovaj vrijedni geološki spomenik prirode i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj, učenici su se u lepoglavskom Domu kulture nastavili upoznavati geološke jedinstvenosti lepoglavskoj kraja.

U okviru radionice "Po čemu hodamo – stijene i minerali pod mikroskopom", razgledali su najbogatiju hrvatsku zbirku minerala te mikroskopima proučavali komadiće stijena i minerala projicirajući ih na ekrane računala, fotografirajući ih i snimajući na CD-e koje su kao uspomenu ponijeli kućama.

No, prije toga posjetili su lepoglavsku crkvu i pogledali kako se izrađuje lepoglavska čipka.  
- Uz školske grupe koje u Lepoglavu dolaze na terensku nastavu, Lepoglava je često odredište i učenicima koji borave u školi u prirodi. Najčešće je pri tom riječ o grupama s juga Hrvatske. Svi oni rado posjećuju fosilni vulkan Gaveznicu - Kameni Vrh koja je zanimljiv i drugim turistima koji dolaze u Lepoglavu – otkrila je Nevenka Borovec Kihas, voditeljica turističke djelatnosti i kulture Turističko kulturno-informativnog centra u Lepoglavi, dodavši kako se brojne škole, provodeći terensku nastavu, redovito vraćaju u Lepoglavu.

Komentari