Lepoglavski vatrogasci uz potporu Grada planiraju gradnju vatrogasnog centra

Objavljeno: 23.02.2015. 08:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/dvd lepoglava

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava održalo je 117. sjednicu Skupštine kojoj su uz brojne kolege vatrogasce iz susjednih i prijateljskih vatrogasnih društava nazočili gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Skupštine Varaždinske županije Zlatan Mošmondor, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Lepoglave Ivan Špiranec.

U protekloj su godini lepoglavski vatrogasci intervenirali 20 puta po dojavi Operativnog centra Varaždin od čega devet puta gaseći požare te 68 puta po nalogu zapovjednika, potrošivši pri tom 800 radnih sati. Istaknuo je to, podnoseći izvješću o radu, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lepoglava Damir Funda dodajući da su lepoglavski vatrogasci u protekloj godini, boreći se i s poplavama u Lepoglavi, s tri vatrogasca i jednim vozilom pružili pomoć poplavljenima u Gunji i Rajevom selu. U protekloj je godini DVD Lepoglava na inicijativu udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i Grada Lepoglave organizirao 1. vatrogasni kup "Kos – Ledinščak" u spomen na dvojicu poginulih branitelja s područja grada Lepoglave i članova DVD-a Lepoglave.

Svoji je rad Društvo građanima približilo organizirajući Dan otvorenih vrata te pokaznu vatrogasnu vježbu, odradilo brojne interne vježbe, sudjelovalo na vatrogasnim natjecanjima te radilo na prevenciji i osposobljavanju članova Društva tako da su u protekloj godini šest članova steklo zvanje vatrogasca prve klase, troje članova zvanje vatrogasnog dočasnika dok je jedan član prošao obuku u simulatoru plamenog udara.

- Znamo da i najdalje putovanje počinje prvim korakom. DVD Lepoglava napravio je taj prvi značajan korak prema ostvarenju svog konačnog cilja – izgradnji vatrogasnog centra za koji je kupljeno zemljište površine 8.800 četvornih metara. Krećemo u sređivanje zemljišnih knjiga i pribavljanje potrebne dokumentacije za realizaciju tog projekta. No, mi smo vatrogasci. Znamo spašavati i gasiti te pomagati unesrećenima, ali nitko od nas nije pravnik i nema iskustva u pravnim poslovima. Do sada se nismo susretali s ovakvim projektima, a znamo da Grad Lepoglava ima iskusan tim koji se dokazao na mnogim projektima. Imamo i gradonačelnika koji zna privući novčana sredstva iz fondova Europske unije. Ako sve dobro pripremimo uz pomoć dokazane ekipe na čelu s gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Marijanom Škvarićem, uvjeren sam da možemo zatražiti potrebna sredstva iz fonda za ruralni razvoj – istaknuo je predsjednik DVD-a Lepoglava Damir Funda dodajući da je za otkup zemljišta utrošeno 441.450 kuna.

- Zahvaljujem se zamjeniku gradonačelnika Hrvoju Kovaču koji se u posljednjih godinu dana maksimalno angažirao da se potpišu ugovor između vlasnika parcela i DVD-a Lepoglave. Zahvaljujem se pravnoj službi Grada Lepoglave, a naročito našem gradonačelniku i saborskom zastupniku Marijanu Škvariću koji svih ovih godina podržava i cijeni naš rad kao i napore koje ulažemo u ostvarenje naših zadataka i ciljeva dajući nam bezrezervnu podršku i koji je osigurao i čuvao novčana sredstva potrebna za otkup zemljišta – dodao je Funda ističući i potrebu nabavke novog navalnog vatrogasnog vozila za potrebe DVD-a Lepoglava.

Gradonačelnik Marijan Škvarić poručio je da bi unatoč zakonskoj obvezi izdvajanju određenog postotka sredstava iz gradskog proračuna za potrebe vatrogastva, Grad Lepoglava pružao ovako veliku pomoć vatrogascima s gradskog područja.

- Centralna investicija je izgradnja vatrogasnog centra, no u interesu i obvezi nam je nabavka vatrogasnog vozila za potrebe DVD-a Lepoglave. Znamo da u Kamenici trebamo izgraditi društveno – vatrogasni dom, a u Višnjici urediti postojeći vatrogasni dom i nabaviti još jedno vozilo – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da će za sve to trebati oko milijun eura koje planira osigurati kroz fondove Europske unije.

Na Skupštini su dodijeljen zahvalnice zaslužnim članovima DVD-a Lepoglava te titula najvatrogasca koja je ove godine pripala Dorijanu Kličeku.

Čestitke i pohvale vatrogascima uputili su Zlatan Mošmondor ispred Varaždinske županije, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Lepoglave Ivan Špiranec.

- Zahvaljujem se gradonačelniku na pomoći koju daje vatrogastvu i vjerujem da će se uz tu pomoć realizirati najavljeni projekti - istaknuo je Špiranec.

{gallery}dvd lepoglava{/gallery}

Komentari