LiDraNo 2014: Stručna povjerenstva odabrala radove za Državnu smotru

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 11.02.2014. 15:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Varaždinska županija

U Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu u petak, 7. veljače, održana je smotra literarnog, dramskog, scenskog, i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije - LiDraNo 2014.

U  literarnom i novinarskom dijelu sudjelovalo  je  63 učenika i  38 učitelja-mentora iz 17 škola naše županije, dok je u dramsko-scenskom izrazu sudjelovalo 130 učenika i 27 učitelja-mentora iz 19 škola Varaždinske županije. Učenike i njihove mentore na početku susreta prigodnim riječima pozdravio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

- Drago nam je da je veliki interes naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca za LiDraNo. Očuvanje jezika i jezične baštine je iznimno bitno za nas, jer smo mala država, ali rekao bih i osobito u svjetlu činjenice da uslijed novih tehnoloških okolnosti sve manje čitamo i sve manje pišemo. I dok se znanja stječu, hrvatski se jezik razvija i uči, a ovi su učenici to potpomognuti svojim mentorima itekako shvatili i na tome rade - istaknuo je tom prilikom zamjenik župana Alen Kišić te dodao kako Varaždinsku županiju posebno veseli da je dobar dio radova na kajkavskom narječju što je još jedan dodatan doprinos našem lokalnom identitetu.

- Ovdje je gotovo dvjestotinjak najboljih učenica i učenika s područja cijele županije koji su prošli već prvu, međuškolsku razinu natjecanja, dakle konkurencija je vrlo velika,  i siguran sam da će oni koji se plasiraju dalje i na državnoj smotri imati itekako što za reći - zaključio je Kišić te proglasio smotru otvorenom.

Nakon održanih dramsko-scenskih nastupa, stručna povjerenstva smotre odlučila su koji će radovi biti predloženi za Državnu smotru krajem ožujka 2014. godine.

Tako su ispred varaždinskih srednjih škola iz kategorije literarnog izraza predloženi radovi Katarine Kovačićek i Ana-Marie Starek iz Prve gimnazije te Adele Prstec iz Gospodarske škole Varaždin, iz koje su ujedno predloženi i radovi učenica  Nikoline Kišić i Antonele Miholić u kategoriji novinarskog izraza – samostalni novinarski radovi.  U kategoriji dramskog izraza stručno povjerenstvo za državni susret predložilo je rad Luke Vintera iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin kao samostalni scenski nastup, dok je za skupni scenski nastup predložena Dramska družina Theatron iz Prve gimnazije Varaždin.

"Lidrano" je smotra učeničkog stvaralaštva koja se svake godine održava u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje, a provodi se na razini općina, gradova, županije, kao i na državnoj razini. Program sadrži literarno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, dramsko-scensko stvaralaštvo, novinarsko stvaralaštvo, radijsko, filmsko i video stvaralaštvo, kao i stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima.

Komentari