'Trčka' proslavila 70. rođendan

Lovcima iz Jalžabeta uručena odlikovanja i novi ugovor o produženju lovozakupa

Objavljeno: 13.04.2016. 09:35

Foto: LSVŽ

Lovci Lovačkog društva „Trčka“ Jalžabet  obilježili su 70 godina od osnivanja i aktivnog rada u radosnom ozračju. Naime, uz jubilej slavili su i produljenje ugovora o lovozakupu lovišta kojim gospodare, manje-više, u istim granicama već  sedam desetljeća.

Svečanost je održana u suotu, 9. travnja uz nazočnost lovaca i mnogobrojnih gostiju. O počecima organiziranog lovstva te o formiranju i radu lovačkog društva „Trčka“ govorio je predsjednik Ninoslav Šemiga.

Naglasio je da su lovačke aktivnosti i na ovim prostorima bile prisutne i znatno prije nego je formirano društvo, ali se tek organiziranjem lovaca moglo govoriti tko se brine o uzgoju, zaštiti i lovu divljači.

U lovištu najviše zečeva, fazana i trčki

- Društvo pod imenom „Trčka“ osnovano je krajem listopada 1945. godine, a  među najzaslužnijim  osnivačima bili su Stjepan i Vjekoslav Vidović, Franjo Hus, Ivan Bubanić, Mato Vuceković i Jakob Koščak. Oni su oko sebe već nakon kratkog vremena okupili veliki broj entuzijasta koji nisu štedjeli vremena i truda kako bi se lovište, nakon ratnih devastiranja, ponovno popunilo raznovrsnom divljači – ističe Slavko Labaš, tajnik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

U 70 godišnjem radu, zahvaljujući angažiranju lovaca, ali i znatno povoljnijim ekološkim uvjetima u nedirnutom prirodnom okolišu bilo je uzleta, izvanrednih rezultata, vrlo razvijenog lovnog turizma, ali i značajnijih problema.

Danas ovo društvo broji  40-tak lovaca i gospodari lovištem površine oko tri tisuće hektara, gdje vode brigu prvenstveno o sitnoj divljači- zecu, fazanu i trčki, a od visoke divljači najveći je broj srna a u posljednje vrijeme znatan je broj divlje svinje.

Zaslužnima visoka odlikovanja HLS-a

Predsjednik županijskog lovačkog saveza Ivan Kutnjak uz čestitke i najbolje želje, zaslužnim lovcima ovog društva uručio je visoka odlikovanja HLS, a društvu posebno priznanje za uspješno gospodarenje lovištem.

Odlikovanje prvog reda primio je Josip Vidačić, odlikovanjem drugog reda odlikovani su Ivan Bedeković, Mirko Magić i Stjepan Magić, a odlikovanjem trećeg reda Josip Brumec, Marijan Filipašić, Stjepan Horvatić i Stjepan Palazari.

Svi članovi društva primili su spomenie, a zahvalnice su uručene suradnicima i sponzorima.

                                                                        

Komentari