Proslavljena Sveta subota, danas središnja svečanost u Ludbregu

Objavljeno: 04.09.2011. 10:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Svetište Ludbreg

Proslava Svete subote u povodu jubijela 600 godina ludbreškog euharistijskog čuda počela je jutarnjim svetim misama u župnoj crkvi i misnim slavljem kod Zavjetne kapele za slovenske i mađarske hodočasnike koju je predvodio mons. Stanko Lipovšek, biskup celjski...

Potom je u 10.45 velika svečana procesija vjernika s Relikvijom Krvi Kristove od župne crkve krenula do Zavjetne kapele gdje je euharistijsko slavlje predvodio Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s celjskim biskupom i 150 svećenika.

Nakon što su ludbreški župnik i upravitelj ludbreškog prošteništa preč. Josip Đurkan i ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot pozdravili desetke tisuća hodočasnika, u uvodnoj riječi mons. Josip Mrzljak je okupljene na 600-toj obljetnici ludbreškog euharistijskog čuda okupljene pozvao da ih to čudo učvrsti u vjeri.

U propovijedi je varaždinski biskup vjernike nazvao crkvom okupljenom sa svih strana naše domovine i susjednih zemalja i kao takvi činimo jedan Božji narod. Taće zajednica, kaže biskup Josip Mrzljak biti dovršena u nebeskoj slavi. Kao nedovršena ona putuje kroz vrijeme i na svakom tom putovanju nosi razna iskustva bilo da su to radosni događaji i susreti s drugim ljudima, braćom i sestrama u vjeri, ali i trenuci lutanja, trenuci kada se nailazi na razne prepreke i životne teškoće, jednom riječju na životne križeve koje treba prihvatiti i nositi. Na tome putu trebamo hranu da izdržimo, Isus nas poziva u Crkvu kao sveopći sakrament spasenja te nas hrani vlastitim tijelom i krvlju.

Na kraju misnoga slavlja biskup je pozvao na središnje misno slavlje koje će sutra u nedjelju 4. Rujna u 10,30 predvoditi papin izaslanik, slovački kardinal Jozef Tomko.

Popodnevni duhovni program u ludbreškom prošteništu nastavljen je klanjanjima i križnim putem koji je u 15 sati predvodio vlč. Matej Glavica. Pobožnosti su završile blagoslovom s Presvetim uzduž glavne staze na ulazu u Zavjetnu kapelu.

Izvor: Ludbreg - euharistijko svetište predragocjene krvi Isusove

Program za nedjelju:

• 5:40 – 6:00 h zvonjava svih zvona
• Sv. mise: 6:00; 7:00 h u crkvi; 8:00 h propovijed
• 9:00 h - duhovni program u Zavjetnoj kapeli izvode mladi iz Velikog Bukovca – vodstvo preč. Jušić
• 10: 15 h kreće procesija hodočasnika, svećenika, biskupa, iz crkve prema svetištu. Svečanost predvodi Papin legat, kardinal Josef Tomko. Svečanost će prenositi HTV, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg.

Poslijepodnevni program:
• Relikvija sv. Krvi s Presvetim Sakramentom izložena u crkvi na oltaru. U Zavjetnoj kapeli KLANJANJE:
• 13:00 – 14:00 h nakana: za pale u Domovinskom ratu i žrtve poraća,
• 14:00 – 15:00 h nakana: za umnažanje vjere.
• 15:00 h križni put, vodi preč. Jušić; blagoslov s Presvetim uzduž glavne staze Prošteništa
• 17:00 h - pjevana zlatna krunica u crkvi
• 19:00 h - pjevane pohvale sv. krvi, večernja, litanije; sv. misa: Tebe Boga hvalimo!

Komentari