Kuburaška udruga Maruševec

Maruševečki kuburaši nastupili na 49. Šokačkom sijelu u Županiji

Objavljeno: 09.02.2016. 13:35

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 07:54

Foto: Kuburaška udruga Maruševec

Kuburaška udruga Maruševec nastupila je u Županji na poziv tamošnje Turističke zajednice na 49. Šokačkom sijelu – Županja 2016.

Maruševečki su kuburaši svojim pucnjima označili početak velike pokladne povorke kao središnjeg događaja Šokačkog sijela manifestacije temeljene a na bogatoj tradiciji i kulturi Slavonije koja se ove godine odvijala pod nazivom “Idem šorom i pjevam bećarac”.

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture Županjskog kraja. Već 49. godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno – umjetničkih društava prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije.

Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, kazališne predstave i izložbe, večeri folklora i poezije, te izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji „Šokački cvit“ a sve u iščekivanju mimohoda konjanika i u svečano ruho urešenih konjskih zaprega, te velike i vesele pokladne povorke ulicama grada za čiji početak su zaduženi maruševečki kuburaši već šestu godinu zaredom.

Komentari