Maruševečki KUD "Klaruš" održao godišnju skupštinu

Objavljeno: 26.02.2013. 11:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

U Domu kulture Maruševec održana je godišnja Skupština KUD-a „Klaruš“.

Predsjednica Društva Ana Rehvald osvrnula se na uspjehe i ispunjene ciljeve koji su postignuti tijekom prošle godine, unatoč skromnim novčanim sredstvima.

Također, zahvalila se aktivnim članovima, kojih je 120, još desetku članova koji nesebično pomažu oko organizacije kulturnih programa Društva, kao i roditeljima mlađih članova KUD-a na pružanju potpore.

„Klaruši“ su tijekom 2012.godine godine imali brojne nastupe. Četrnaest puta nastupali su u mjestima Općine, deset puta diljem Hrvatske a dvaput su gostovali u Sloveniji.

Od svih nastupa posebno se izdvaja osvajanje prvog mjesta za izboru za najsimpatičniji par u izvornoj narodnoj nošnji Republike Hrvatske te nastup na Vinkovačkim jesenima.

KUD „Klaruš“ ove godine već je nastupao na Valentinovskim iskricama, a u punom su jeku pripreme za Dane folklora u Maruševcu koji će se održati u travnju.

U radu Društva nezaobilazan je „Jura Zeleni“ a započet je i postupak uvrštavanja jurjevskih običaja maruševačkog kraja na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta pod zaštitom UNESCO-a.

U sklopu „Klaruša“ djeluju folklorna sekcija sa četiri uzrasta, tamburaška sekcija sa dva uzrasta, dramsko-recitatorska sekcija koja organizira nekoliko predstava i recitala, te etnografska sekcija sa stalnom postavom etno blaga u predvorju Doma kulture.

Komentari