međimurska županija

Memorijalna kuća Ladislava Kralja Međimurca spremna za obnovu

Objavljeno: 14.12.2023. 19:13

Zadnja izmjena: 08.03.2024. 12:19

Danas je u Riznici Međimurja promocijom kalendara za 2024., posvećenog najvećem međimurskom slikaru, najavljeno i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja.

Riječ je o projektu energetske obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najvećeg slikara našeg kraja, o čijoj ostavštini već 45 godina skrbi Muzej Međimurja. Projekt je vrijedan 226.402 eura, pri čemu prihvatljivi troškovi iznose 214.256 eura,uz stopu sufinanciranja od 95 posto. Dokumentaciju izrađuje tvrtka GIP Šarić iz Vučetinca u suradnji s Ivanom Vindišem, dipl. ing. arh., koji posjeduje licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima.

- Ulaganjem u sanaciju palače Zrinskih, kao i u revitalizaciju utvrde, pokazali smo koliko nam je kultura Međimurja važna, a skrb za našu baštinu nastavljamo pripremom projekta revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu. Kao  kruna djelovanja na kraju godine stiže i najava ovog velikog projekta projekta obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, velikog slikara i velikog čovjeka koji nam je ostavio neprocjenjivo nasljeđe - istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U Kraljevoj kući u Čakovcu će se do okončanja projekta, početkom 2026., obaviti zamjena podova, stolarije, elektroinstalacija te ugradnja suvremenog sustava grijanja, uz obnovu fasde. Kuća je izgrađena koncem 19. stoljeća i primjer je ondašnje poluurbane prizemnice s klasicističkim obilježjima te je dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Čakovca. Kraljeva Memorijalna zbirka sastoji se od stambenoga dijela (slikarov atelje, dnevni boravak, spavaća soba) i galerije. To blago dio je Muzeja Međimurja koji raspolaže s više od 25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki te predstavlja srce međimurske kulture, povijesti i baštine.

Komentari