Ministarstvo odobrilo osnivanje srednjih škola u Ludbregu i Novom Marofu

Objavljeno: 16.07.2012. 11:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Učenici iz Ludbrega i Novog Marofa uskoro više neće morati putovati u Varaždin ako će htjeti pohađati gimnaziju. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo je naime pozitivno mišljenje o opravdanosti osnivanja srednjih škola sa gimnazijskim programom u Ludbregu i Novom Marofu.

Prema procjenama Varaždinske županije, nove srednje škole moglo bi upisivati stotinjak učenika zainteresiranih za gimnazijski program po generaciji,  a župan Predrag Štromar istaknuo je da je dobivanje pozitivnog mišljenja od ministarstva samo prvi korak prema osnivanju srednjih škola u tim mjestima.

- Tek sada slijedi pravi posao. Procedura za osnivanje škole nije jednostavna i laka, a otvoreno je i pitanje infrastrukture. U osnovnim školama u Ludbregu i Novom Marofu za sada ima dovoljno prostora za provođenje srednješkolskog programa, ali naravno da taj projekt nema smisla ako se neće ići u izgradnju novih školskih zgrada u tim gradovima - istaknuo je Štromar.

Nove školske zgrade trebale bi se graditi modelom javno-privatnog partnerstva. Nedavno je donesen i novi Zakon o JPP-u koji bi trebao omogućiti da država sudjeluje u tim projektima sa 55 posto sredstava.

- Do kraja godine moramo izraditi plan aktivnosti po tom pitanju i dostaviti ga ministarstvu. Naša je želja da osim te dvije škole modelom JPP-a izgradimo i još nekoliko objekata, između ostalog da na taj način ostvarimo i projekt dogradnje u varaždinskoj bolnici. Vrijednost izgradnje novih škola trebao bi biti ukupno oko dvadesetak milijuna kuna – istaknuo je župan. 

Komentari