mještani prijete i blokadom ceste

Mještani Horvatskog na rubu izdrživosti zbog nepodnošljivog smrada iz farme koji ih guši već 10 godina

Objavljeno: 14.01.2018. 14:49

Zadnja izmjena: 14.01.2018. 14:49

U cilju pomoći građanima Horvatskog koji su se Gradu i gradonačelniku obratili dramatičnim apelom za pomoć, Grad Ivanec će se u okviru svih svojih mogućnosti uključiti u rješavanje problema koji uništava kvalitetu života mještana toga kraja, a to je nepodnošljiv smrad i emisija prašine i onečišćujućih čestica s obližnje peradarske farme. 

Građani tvrde da im je zbog smrada život nepodnošljiv, da im je zbog mikročestica perja i prašine ugroženo zdravlje. da su im cijene nekretnina obezvrijeđene te da ih život u takvom stanju već desetak godina „lomi“ psihički i mentalno, a raspoloženje je takvo da prijeti eskalacijom. 

S obzirom na opravdanu sumnju u to da vlasnik farme nije ispoštivao zakonom propisane tehničke uvjete kao i uvjete zaštite okoliša Grad će, potvrdio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, od svih mjerodavnih službi i inspekcija o tome zatražiti ponovno detaljno očitovanje, uključujući i ono vezano uz obvezu ugradnje filtra koja mu je bila propisana 2014. godine.

Grad Ivanec spreman je financirati skupa mjerenja onečišćenja zraka 

Grad je spreman o vlastitom trošku naručiti iznimno skupa mjerenja emisije onečišćujućih tvari u zraku iz peradarnika te u postupak mjerenja uključiti same građane, koji najbolje znaju u kojim terminima, gdje i u koje doba dana se najviše osjeća smrad.

- Grad Ivanec nije imao nikakvih ovlasti u postupku otvaranja farme niti je izdavao  dozvole. Rješenja su izdavali županijski uredi, a kontrole i mjerenja obavljaju nadzorna inspekcijska tijela. Međutim, sve što je navedeno jedini je legalan i ispravan način na koji se Grad može uključiti u rješavanje ove problematike te dobiti službene rezultate i pokazatelje temeljem kojih će se moći poduzeti daljnje mjere – naglasio je Batinić. 

S obzirom na izjave mještana, koji su (većinom) kazali kako im nije u cilju zatvaranje farme i gašenje proizvodnje te se požalili kako u proteklih 10 godina niti jednom nisu uspjeli s vlasnikom sjesti i zajedničkim snagama doći do rješenja problema pa je Batinić obećao da će ga osobno pozvati na razgovor kako bi se problem mogao početi rješavati. 

 

Komentari