Mladi ludbreški entuzijasti uspješno proveli europski projekt ETNO

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 17.05.2015. 14:59

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 12:23

Foto: LUMEN

Od 8. do 14. svibnja u Ludbregu je održana Razmjena mladih „ETNO - Ecological thinking in non-govermental organisation“ u organizaciji Ludbreške udruge mladih entuzijasta (LUMEN) i međunarodnih partnerskih udruga...

Projekt je financiran unutar programa Europske unije ERASMUS+ i na njemu je sudjelovalo 29 mladih iz Hrvatske, Makedonije, Rumunjske i Italije. Projekt su vodili Anita Đordid iz vinkovačke udruge Kor, te Lumenovci Igor Dobec i Denis Sačer uz pomod brojnih drugih volontera iz Ludbrega.

Razmjena mladih je aktivnost u sklopu Ključne aktivnosti 1, Mobilnost mladih programa ERASMUS+ u kojoj su sudionici vedinom mladi do 26 godina, a proces edukacije se odvija kroz neformalne metode obrazovanja i poboljšanja kompetencija. Glavna tema ove razmjene mladih je bila zaštita okoliša. Mladi su učili o i raspravljali o najvažnijim ekološkim problemima i rizicima koji postoje u njihovim zemljama kao i u cijeloj Europi.

Sudionici su naučili kako građanstvo (individualno ili u grupi) može utjecati na poboljšavanje trenutačnog stanja našeg okoliša.
Ciljevi ovog projekta su bili: poticanje odgovornosti i ekološkog duha među mladima; poticanje osjećaja aktivnog europskog građanstva kod mladih; pomoći mladima u razumijevanju njihove uloge u sadašnjosti i budućnosti Europe; poticanje tolerancije među stanovnIcima drugih država, te stvaranje prostora za multikulturalno učenje i razumijevanje.

Korištene metode osposobljavanja su se bazirale na principima neformalne edukacije: grupnom radu i diskusijama, simulacijama i igrama uloga, kreativnim radionicama, interkulturalnim večerima, interkulturalnim radionicama, teambuildingu i aktivnostima razvijanja povjerenja, energizerima i ice-breakerima, aktivnostima upoznavanja, reflektivnih grupa, „žive biblioteke", kreativnim umjetničkim radionicama, ekskurzijama i sl.

Kao rezultat projekta sudionici su napravili i proveli obrazovnu interaktivnu radionicu za mlade iz Srednje škole Ludbreg s ciljem promoviranja ekološkog ponašanja, te su sudionici iz svake zemlje posadili po jedno drvo u centru Ludbrega.

Sudionici su se također predstavili na ludbreškoj tržnici gdje su Ludbrežani mogli degustirati specijalitete iz zemalja sudionika.
 

Komentari